Sos kurkowy z winem – jak go przyrządzić?
Sos kurkowy z winem – jak go przyrządzić?
Kurki są grzybami, które rzadziej zostawia się na później i marynuje z przeznaczenie na święta, częściej konsumując je od razu po zebraniu – podsmażone lub w jajecznicy. Jednak te najpopularniejsze sposoby nie są jedyne. Smacznym posiłkiem, który można nazwać już nawet eleganckim, jest sos z kurek z winem. W jego specyficznym smaku można się zakochać.
Potrzebne składniki spożywcze
Przyrządzenie kurek, jak każdego innego dania, trzeba zacząć od zebrania składników, które pomogą je stworzyć, a są to:
* 35 dkg kurek,
* 1 szalotka,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 łyżki mąki,
* 6 łyżek masła,
* 1/4 łyżeczki papryki mielonej,
* 1/4 łyżeczki soli,
* 1 i 1/2 szklanki wina białego wytrawnego,
* pieprz.
Krok pierwszy
Przygotować patelnię – w miarę możliwości żeliwną – i roztopić na niej 4 łyżki masła. Czosnek drobno posiekać albo zmiażdżyć w prasce, a szalotkę dokładnie posiekać nożem na małe kawałeczki, po czym oba składniki wrzucić na patelnię. Smażyć przez 5 minut, aż zrobią się złote.
Krok drugi
Grzyby przebrać, przemyć pod zimną wodą i osuszyć. Małe kurki można zostawić w niezmienionym kształcie, większe pokroić na pół. Wrzucić je na patelnię, pozostawiając na niej na 5 minut, aż grzyby puszczą sok. Dopiero wtedy zebrać je – oraz szalotkę – łopatką z patelni i przełożyć do miseczki, odstawiając je na bok.
Krok trzeci
Na patelni rozpuścić pozostałe masło. Dodać do niego pieprz, sól, paprykę oraz mąkę. Zamieszać i smażyć przez 1 minutę, po czym wlać na patelnię białe wino. Wymieszać bardzo dokładnie, a następnie wrzucić kurki i podgotowywać jeszcze przez 5 minut do czasu zgęstnienia sosu, który można podawać z klopsikami albo z chlebem, w zależności od własnych upodobań.