Prosty sposób przyrządzania rzodkiewek marynowanych
Prosty sposób przyrządzania rzodkiewek marynowanych
Sezon na rzodkiewki, który rozpoczyna się niemal równo z wiosną, powinien kusić do jedzenia rzodkiewek zarówno na surowo, jak i do przyrządzania z nich innych przysmaków. Jest to warzywo rzadko marynowane, co jest wielką szkodą, ponieważ jest pyszne, a do tego dobrze prezentuje się w słoiku, niczym kuchenna ozdoba.
Jakich produktów potrzeba?
Aby wykonać słoik pełen smacznych rzodkiewek, niezbędne jest przygotowanie następujących – świeżych – składników spożywczych:
* 3 pęczki rzodkiewki,
* 4 ząbki czosnku,
* 0,5 szklanki octu,
* 1,5 szklanki wody,
* 2 łyżki cukru,
* 1 łyżka miodu,
* 1 łyżka soli,
* 1 szczypta gorczycy,
* 0,5 dag pieprzu w ziarnach.
Poza składnikami spożywczymi niezbędny będzie duży słoik albo kilka mniejszych słoiczków.Krok pierwszy
Wszystkie rzodkiewki dokładnie umyć. Liście odciąć i wyrzucić lub później spożytkować jako element zupy z liści rzodkiewek.Po umyciu warzyw największe sztuki pokroić na ćwiartki, mniejsze na połówki. Przełożyć do miski i posypać solą, dzięki czemu puszczą sok. Odstawić na 30 minut.
Krok drugi
W czasie kiedy rzodkiewki będą puszczać sok w misce, przyrządzić zalewę. Wlać wodę do garnka, dodać do niej ocet i zagotować całość. Doprawić przyprawami – pieprzem i gorczycą – oraz szczyptą cukru.Po zagotowaniu przestudzić przez chwilę, a następnie dodać miód i wymieszać, aż się rozpuści całkowicie.
Krok trzeci
Słoiki dokładnie wyparzyć – gorącą albo wrzącą wodą – osuszyć. Rzodkiewki pozbawione nadmiaru soku ułożyć w słoiku. Czosnek obrać z łupinek i umieścić pomiędzy nimi, po czym zalać warzywa zalewą octową. Zakręcić słoiki. Pozostawić je do całkowitego wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki na 2 dni. Po tym czasie są gotowe do pierwszej degustacji.