Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić dobrą pastę dyniową?

Opiekun artykułu: lpicha
Wymagany czas: 1 godz.
Jak zrobić dobrą pastę dyniową?

Jak zrobić dobrą pastę dyniową?

Pasta dyniowa to coś, co powinno znaleźć się w kuchni każdego wielbiciela dyni. Nawet ci, którzy nie przepadają za nią, mogą się przekonać do jej smaku, jeśli tyko spróbują pasty. Jest gęsta, aromatyczna, a przede wszystkim ma szerokie zastosowanie. Można jej używać do dań mięsnych, słodkich, jako ozdoby przystawek oraz według innych, sobie tylko znanych pomysłów. Żeby mieć słoiczek pasty w domu, wystarczy skorzystać z podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Składniki, których potrzebujesz

    Składniki, których potrzebujesz

    Produktami, które pozwolą na wykonanie pasty, są przede wszystkim następujące elementy:

    * 850 g piure z dyni,

    * 1 szklanka cukru brązowego,

    * 3/4 szklanki octu jabłkowego,

    * 1/4 szklanki syropu klonowego,

    * 1 łyżka ekstraktu waniliowego,

    * 1/2 łyżeczki goździków,

    * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

    * 1/2 łyżeczki imbiru,

    * 1,5 łyżeczki cynamonu.

    Przydadzą się również wyparzone gorącą wodą słoiki.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Piure warto przygotować wcześniej. Nie jest to trudne, wystarczy ugotować kawałki dyni do miękkości, a następnie zgnieść kulą do gniecenia ziemniaków bądź w blenderze, jeżeli chce się mieć pewność, że nie będzie grudek. Przełożyć uzyskaną masę do garnka. Na tym etapie nie trzeba jej doprawiać.Dyniowe piure ze słoika albo z paczki nie jest wskazane – nie będzie miało odpowiedniego smaku, a do tego zawiera konserwanty.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do dyniowego piure dodać wszystkie pozostałe składniki. Jeżeli chce się stworzyć pastę dyniową o pikantniejszym smaku, wówczas zamiast cynamonu i esencji waniliowej lepiej dodać 2 łyżeczki papryki mielonej. Podkreśli ona smak dyni, jednocześnie go nie przytłaczając.Przykryć garnek ze składnikami i postawić go na ogniu, dusząc przez 45 minut. Mieszać co 10 minut, aby nie doszło do przypalenia się pasty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotową pastę przekładać do słoików albo innych szklanych pojemników, wcześniej dokładnie wyparzonych wrzątkiem. Po zakręceniu ustawiać do góry dnem na ścierce i poczekać, aż ostygną. Dopiero wtedy schować je w chłodne miejsce, wyjmując, żeby używać do różnorakich potraw. Szczególnie dobrze pasta z dyni smakuje z pieczeniami oraz duszonym mięsem i świeżym chlebem.

Popularne tagi
  • podgrzybki marynowane
  • owoc sezonowy
  • borowiki
  • gorczyca
  • przysmak na kanapki
  • przetwory grzybowe
  • dżem z malin
  • obróbka grzybów
  • warzywo
  • koper
  • gorączka
  • zmywarka
  • warzywa
  • woda
  • śliwki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising