Jak zrobić dobrą pastę dyniową?
Jak zrobić dobrą pastę dyniową?
Pasta dyniowa to coś, co powinno znaleźć się w kuchni każdego wielbiciela dyni. Nawet ci, którzy nie przepadają za nią, mogą się przekonać do jej smaku, jeśli tyko spróbują pasty. Jest gęsta, aromatyczna, a przede wszystkim ma szerokie zastosowanie. Można jej używać do dań mięsnych, słodkich, jako ozdoby przystawek oraz według innych, sobie tylko znanych pomysłów. Żeby mieć słoiczek pasty w domu, wystarczy skorzystać z podanego poniżej przepisu.
Składniki, których potrzebujesz
Produktami, które pozwolą na wykonanie pasty, są przede wszystkim następujące elementy:
* 850 g piure z dyni,
* 1 szklanka cukru brązowego,
* 3/4 szklanki octu jabłkowego,
* 1/4 szklanki syropu klonowego,
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
* 1/2 łyżeczki goździków,
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
* 1/2 łyżeczki imbiru,
* 1,5 łyżeczki cynamonu.
Przydadzą się również wyparzone gorącą wodą słoiki.
Krok pierwszy
Piure warto przygotować wcześniej. Nie jest to trudne, wystarczy ugotować kawałki dyni do miękkości, a następnie zgnieść kulą do gniecenia ziemniaków bądź w blenderze, jeżeli chce się mieć pewność, że nie będzie grudek. Przełożyć uzyskaną masę do garnka. Na tym etapie nie trzeba jej doprawiać.Dyniowe piure ze słoika albo z paczki nie jest wskazane – nie będzie miało odpowiedniego smaku, a do tego zawiera konserwanty.
Krok drugi
Do dyniowego piure dodać wszystkie pozostałe składniki. Jeżeli chce się stworzyć pastę dyniową o pikantniejszym smaku, wówczas zamiast cynamonu i esencji waniliowej lepiej dodać 2 łyżeczki papryki mielonej. Podkreśli ona smak dyni, jednocześnie go nie przytłaczając.Przykryć garnek ze składnikami i postawić go na ogniu, dusząc przez 45 minut. Mieszać co 10 minut, aby nie doszło do przypalenia się pasty.
Krok trzeci
Gotową pastę przekładać do słoików albo innych szklanych pojemników, wcześniej dokładnie wyparzonych wrzątkiem. Po zakręceniu ustawiać do góry dnem na ścierce i poczekać, aż ostygną. Dopiero wtedy schować je w chłodne miejsce, wyjmując, żeby używać do różnorakich potraw. Szczególnie dobrze pasta z dyni smakuje z pieczeniami oraz duszonym mięsem i świeżym chlebem.