Przepis na mrożone banany w czekoladzie
Przepis na mrożone banany w czekoladzie
Sam banan jest już idealnym deserem, ma on słodki i niepowtarzalny smak. Poza tym nietrudno skomponować go z innymi owocami. Będzie smakował wybornie w połączeniu z truskawkami, wiśniami czy mango. W sklepach natomiast dostępne są bananowe przekąski w postaci galaretki bananowej oblanej czekoladą. To pyszny smakołyk, ale nie zawiera w sobie prawdziwych kawałków owoców, dlatego też lepiej, żebyśmy sami zdecydowali się na przygotowanie podobnego deseru – jest to banalnie proste, a ucieszy całą rodzinę.
Przygotowanie składników
Rozpocznij od przygotowania tacy, którą wyłożysz papierem pergaminowym – to na nią przełożysz gotowe do mrożenia banany. Nastaw wodę w garnuszku i umieść nad nim miskę – czekoladę wraz z masłem orzechowym rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczaj i mieszaj tak długo, aż uzyskana polewa będzie gładka i jednolita. Banany obierz ze skórki, a następnie pokrój na dość duże kawałki (około 3 centymetrów).
Banany w polewie
Kiedy pokroisz banany, czas na zanurzenie ich w polewie z czekolady i masła orzechowego. Weź jeden kawałek i zanurz go dokładnie z każdej strony, tak aby cały pokrył się polewą. Odłóż go na tacę z papierem. Powtarzaj tę czynność aż do wyczerpania składników. Jeśli skończą ci się banany, a zostanie polewa, dołóż jej jeszcze, kładź ją ostrożnie łyżeczką na kawałki owoców. Nic nie może się zmarnować! Jeśli chcesz, możesz dla dekoracji i dla smaku posypać każdego banana wiórkami kokosowymi albo kolorową posypką do ciast, ale nie jest to konieczne.
Mrożenie
Tacę z owocami owiń folią aluminiową i wstaw do zamrażalnika. Polewa zastygnie w ciągu godziny i twoja przekąska już wtedy będzie nadawała się do jedzenia, ale poczekaj całą noc, żeby banany zdążyły się zmrozić – smakiem będą przypominać lody. Smacznego!