Prosty sposób przygotowania lodów wiśniowych
Prosty sposób przygotowania lodów wiśniowych
Sezon na wiśnie już niedługo, ale każdy, kto je lubi, myśli głównie o kompotach, które może przygotować z cierpkich owoców. Jeśli w tym roku chce się odmiany, warto poznać inne możliwości związane z wisienkami. Nowością są domowe lody wiśniowe będące prawdziwym smakołykiem na ciepły dzień. Nie wiesz, jak je zrobić? Z przyjemnością podpowiemy.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie lodów wiśniowych należy zacząć od zebrania odpowiednich składników, które powinny być przede wszystkim świeże. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 700 g wiśni,
* 300 ml śmietany 30%,
* 1/3 szklanki cukru,
* 2 żółtka.
Wiśnie mogą być świeże albo mrożone, ważne jest przede wszystkim, żeby nie posiadały żadnych pestek.
Krok pierwszy
Wiśnie – świeże albo rozmrożone – włożyć do garnka z grubym dnem i zacząć podgrzewać, mieszając raz po raz. Gdy wiśnie stracą około 1/3 swojej objętości, dosypać cukier. Znowu mieszać, aż wszystko ładnie się połączy, tworząc czerwoną masę. Zdjąć wówczas garnek z palnika i odstawić do wystygnięcia.
Krok drugi
Po wystygnięciu wiśni zmiksować uzyskaną masę blenderem, żeby była jak najbardziej gładka. W osobnej misce utrzeć ze sobą żółtko razem z cukrem. Powinny być gładkie, puszyste. Dopiero po uzyskaniu takiego efektu dodać wiśnie i nadal mieszać, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Krok trzeci
W kolejnej misce ubić śmietanę na puszystą masę. Dodać ją do masy jajeczno-wiśniowej. Przełożyć masę do plastikowego naczynia i włożyć do zamrażalnika na 6 – 7 godzin. Od czasu do czasu można zamieszać, aby nie powstały w lodach kryształki cukru. Po wymaganym czasie lody są gotowe do jedzenia. Nakładać je do pucharków i podawać, ozdabiając dowolnie – bitą śmietaną, sosami owocowymi, owocami.