Advertising
Zakumaj.pl

Prosty sposób na dżem gruszkowy z kardamonem

Opiekun artykułu: szmaragd
Wymagany czas: 1 godz.
Prosty sposób na dżem gruszkowy z kardamonem

Prosty sposób na dżem gruszkowy z kardamonem

Aromat gruszkowego dżemu jest jednym z piękniejszych, jaki można poczuć jesienią. Długie wieczory, owoce, które wciąż jeszcze są na straganach prowokują do przygotowywania zapasów na zimę. W końcu żaden kupny dżem nie smakuje tak, jak domowy, zwłaszcza jeśli do owoców doda się równie aromatyczne dodatki, w tym kardamon. Dżem gruszkowy z kardamonem to nie tylko cudowny zapach, lecz przysmak niemal egzotyczny. Oto, jak go zrobić.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Jak zawsze, gdy chce się zrobić pyszne przetwory, konieczne jest rozpoczęcie działania od przygotowania odpowiednich produktów, czyli:

    * 1,5 kg gruszek,

    * 1 cytryny,

    * 1,5 łyżeczki kardamonu,

    * 1 laski wanilii,

    * 200 g cukru.

    Dobrze jest zawczasu przygotować słoiki, w których dżem będzie przechowywany lub dawany innym w ramach prezentu.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Wszystkie gruszki dokładnie umyć, po czym oderwać im koniuszki oraz pozbawić je skórek. Trzeba obierać cienko, żeby nie stracić za dużo miąższu. Następnie pozbawić owoce gniazd nasiennych i pokroić je na kawałki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W osobnej misce połączyć cukier z kardamonem, który jest niedocenianą przyprawą, a bardzo aromatyczną, idealną do dżemu gruszkowego, którego koloryt poprawia. Laskę wanilii przekroić na pół i wydłubać z niej ziarenka.Do garnka, który pomieści wszystkie gruszki, nalać trochę wody, tak żeby zakrywała dno. Wrzucić wszystkie owoce. Z cytryny wycisnąć cały sok i dolać do gruszek.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gruszki w garnku zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Dodać cukier z kardamonem oraz waniliowe ziarenka i ustawić gaz na średni. Mieszać od czasu do czasu, żeby nie doszło do przypalenia. Gotować całość, aż gruszki całkowicie rozmiękną, stając się gęstą masą.Dżem przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcić je dobrze i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Gotowe słoiki z dżemem przechowywać w chłodnym miejscu, w spiżarni, piwnicy albo w zamykanej szafce. Dżem gruszkowy nadaje się bardzo dobrze zarówno na kanapki, jak i jako nadzienie do rogalików.

Popularne tagi
  • pestki dyni
  • rzodkiewka marynowana
  • podważanie słoika
  • papryka
  • marynowanie grzybów
  • ręcznik
  • przepis na gruszki w occie
  • etykieta
  • sposób marynowania podgrzybków
  • sok z limonki
  • cynamon
  • lato
  • obiad
  • dżem wiśniowy
  • powidła śliwkowe bez cukru
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising