Jak przyrządzić sałatkę owocową z kurczakiem?
Jak przyrządzić sałatkę owocową z kurczakiem?
Sałatkę owocową zawsze miło zjeść jako przekąskę. Jednak może ona stanowić nie tylko słodki deser, ale również danie na obiad lub na kolację, zwłaszcza podczas ciepłych dni. Wystarczy dodać do niej kurczaka, który podkreśli smak, lecz przede wszystkim uczyni ją bardziej sycącą . Jeśli chcesz otrzymać doskonałą sałatkę, kieruj się naszymi instrukcjami.
Potrzebne składniki spożywcze
Na początku należy zgromadzić niezbędne składniki spożywcze, koniecznie świeże, wśród których powinny się znaleźć:
* 1 filet z kurczaka,
* 1 główka sałaty,
* 1 granat,
* 1 grejpfrut,
* 1 cytryna,
* 2 brzoskwinie z puszki,
* 1 łyżka miodu,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* przyprawa do gyrosa,
* pieprz,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Filety z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić mięso w sporej wielkości kostki. Posypać przyprawą do gyrosa, solą, pieprzem. Najlepiej wymieszać mięso z przyprawami, żeby dokładnie pokryły każdy kawałek.
Krok drugi
Przygotować patelnię. Rozgrzać na niej 2 – 3 łyżki oleju do smażenia i gdy będzie ciepły, wrzucić na niego kawałki kurczaka. Przysmażać, aż osiągną brązowawy kolor i będą dobrze usmażone wewnątrz.Sałatę dokładnie umyć i palcami porwać na kawałki, prosto do miski. Brzoskwinię odsączyć z zalewy, pokroić w paski, grejpfruta obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Granat przekroić na pół – wzdłuż – i opukać łyżką, żeby wydobyć pestki.
Krok trzeci
Do owoców w misce dodać mięso i wszystko razem wymieszać. Następnie w osobnej miseczce przygotować sos. Wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę z oliwek, miód, pieprz, sól i wymieszać dokładnie, po czym polać sałatkę. Po wymieszaniu jest ona gotowa do podania – bez dodatków albo z plasterkami świeżej pszennej bagietki. Smacznego!