Prosty sposób wykonania koktajlu czekoladowego
Prosty sposób wykonania koktajlu czekoladowego
Koktajle podawane w barach mają egzotyczne smaki i są podawane nie tylko z kawałkami owoców z odległych krajów. To także przysmaki bardziej znane oraz lubiane, mianowicie czekolada. Można z jej dodatkiem wykonać nie tylko słodki koktajl dla dzieci, ale również koktajl dla dorosłych.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie szybkiego i ciekawego koktajlu czekoladowego wymaga przygotowania odpowiednich składników, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 1 szklanka mleka,
* 1 łyżeczka kakao,
* 2 łyżki rumu,
* 250 g lodów czekoladowych,
* cynamon,
* bita śmietana,
* wiórki czekoladowe.
Im więcej porcji będziesz chciała zrobić, tym więcej składników będzie trzeba zawczasu przygotować.
Krok pierwszy
Poza składnikami spożywczymi trzeba przygotować również blender do miksowania produktów, jak również wysokie szklanki, w których koktajl będzie dobrze się prezentował. Warto urozmaicić go kolorowymi słomkami. Przełożyć do blendera lody. Jeśli chce się uzyskać mniej intensywnie czekoladowy smak, można użyć 125 g lodów czekoladowych i 125 g lodów waniliowych.
Krok drugi
Zacząć miksować powoli lody, dodając do nich stopniowo mleko, żeby całość dobrze połączyła się ze sobą. W zależności od chęci i od ilości dodanego mleka koktajl może być gęsty albo nieco rzadszy. Po wlaniu ostatniej porcji mleka dodać także rum oraz zmiksować ostatecznie. Zamiast rumu wykorzystać można również whisky, jednak rum ma nieco korzystniejszy smak.
Krok trzeci
Na koniec doprawić koktajl kakao i ostatecznie zmiksować. Gotowy koktajl czekoladowo-rumowy przelać do wysokich szklanek. Ozdobić każdy bitą śmietaną oraz posypać cynamonem i wiórkami czekoladowymi. Wbić słomkę do każdej porcji i podawać, delektując się intensywnym smakiem czekolady oraz rozgrzewającą mocą rumu.