Advertising
Zakumaj.pl

Sprawdzony sposób na bulion drobiowy

Opiekun artykułu: sebo
Wymagany czas: 1 godz. 20 min.
Sprawdzony sposób na bulion drobiowy

Sprawdzony sposób na bulion drobiowy

Drobiowy bulion jest jedną z prostszych potraw, chociaż nie da się ukryć, że wymaga również dużo czasu. Sprawdza się doskonale jako samodzielna zupa z dodatkami, jako składnik innych posiłków, jako pomoc w chorobie, ponieważ doskonale wzmacnia. Są to tylko jedne z wielu pozytywnych efektów jedzenia bulionu drobiowego, dlatego warto mieć w zanadrzu dobry przepis, żeby wiedzieć, jak go przyrządzić w razie potrzeby.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Aby zrobić bulion, trzeba zacząć od zgromadzenia odpowiednich składników, pomiędzy którymi konieczne są:

    * 1 kg mięsa kurczaka,

    * 2 l wody,

    * 2 marchewki,

    * 1 por,

    * 1 pietruszka,

    * 1 cebula,

    * 1/2 średniego selera,

    * 10 ziaren pieprzu,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie warzywa bardzo dokładnie umyć. Pietruszkę oraz marchewkę cienko obrać ze skórki. Po obraniu od razu pokroić je w kostkę lub plasterki i wrzucić do garnka. Natkę pietruszki można zostawić na potem, natomiast por posiekać na większe kawałki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mięso z kurczaka umyć pod zimną wodą, przesuszyć, po czym podzielić na mniejsze części, np. pierś, skrzydełko, nóżka. Zarówno mięso, jak i warzywa włożyć do dużego, szerokiego garnka. Postawić go na piecu i rozpocząć gotowanie. Dodać sól do wrzątku i gotować przez 60 minut na średnim ogniu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Nie zostawiać bulionu samego sobie, ale doglądać go i zbierać powstające na powierzchni szumowiny. Należy usuwać je łyżką albo cedzakiem małych oczkach i wyrzucać do zlewu. Dzięki usunięciu szumowin bulion będzie odpowiednio klarowny. Po upływie wymaganego czasu wyłączyć gaz pod garnkiem. Mięso wydobyć cedzakiem, odłożyć na bok, pozostałą część dania przecedzić przez sitko, aby wszystkie warzywa w nim zostały – nie wyrzucać ich. Bulion nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu. Jeśli ma być tylko zupą, warto dodać do miski z nim warzywa i kawałki mięsa, jeśli ma być dodatkiem do innych dań, nie dodawać niczego innego, lecz wlać i korzystać walorów smakowych, jakie są nadawane potrawie dzięki bulionowi.

Popularne tagi
  • danie
  • por
  • wino
  • tłuszcz
  • przyprawa do zupy
  • święta wielkanocne
  • zielony groszek
  • awokado
  • zupa szparagowa
  • chleb w żurku
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
  • mleko
  • pasta curry
  • wywar warzywny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising