Sprawdzony sposób na bulion drobiowy
Sprawdzony sposób na bulion drobiowy
Drobiowy bulion jest jedną z prostszych potraw, chociaż nie da się ukryć, że wymaga również dużo czasu. Sprawdza się doskonale jako samodzielna zupa z dodatkami, jako składnik innych posiłków, jako pomoc w chorobie, ponieważ doskonale wzmacnia. Są to tylko jedne z wielu pozytywnych efektów jedzenia bulionu drobiowego, dlatego warto mieć w zanadrzu dobry przepis, żeby wiedzieć, jak go przyrządzić w razie potrzeby.
Jakie składniki są niezbędne?
Aby zrobić bulion, trzeba zacząć od zgromadzenia odpowiednich składników, pomiędzy którymi konieczne są:
* 1 kg mięsa kurczaka,
* 2 l wody,
* 2 marchewki,
* 1 por,
* 1 pietruszka,
* 1 cebula,
* 1/2 średniego selera,
* 10 ziaren pieprzu,
* sól.
Krok pierwszy
Wszystkie warzywa bardzo dokładnie umyć. Pietruszkę oraz marchewkę cienko obrać ze skórki. Po obraniu od razu pokroić je w kostkę lub plasterki i wrzucić do garnka. Natkę pietruszki można zostawić na potem, natomiast por posiekać na większe kawałki.
Krok drugi
Mięso z kurczaka umyć pod zimną wodą, przesuszyć, po czym podzielić na mniejsze części, np. pierś, skrzydełko, nóżka. Zarówno mięso, jak i warzywa włożyć do dużego, szerokiego garnka. Postawić go na piecu i rozpocząć gotowanie. Dodać sól do wrzątku i gotować przez 60 minut na średnim ogniu.
Krok trzeci
Nie zostawiać bulionu samego sobie, ale doglądać go i zbierać powstające na powierzchni szumowiny. Należy usuwać je łyżką albo cedzakiem małych oczkach i wyrzucać do zlewu. Dzięki usunięciu szumowin bulion będzie odpowiednio klarowny. Po upływie wymaganego czasu wyłączyć gaz pod garnkiem. Mięso wydobyć cedzakiem, odłożyć na bok, pozostałą część dania przecedzić przez sitko, aby wszystkie warzywa w nim zostały – nie wyrzucać ich. Bulion nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu. Jeśli ma być tylko zupą, warto dodać do miski z nim warzywa i kawałki mięsa, jeśli ma być dodatkiem do innych dań, nie dodawać niczego innego, lecz wlać i korzystać walorów smakowych, jakie są nadawane potrawie dzięki bulionowi.