Przepis na krem brokułowy z grzankami
Przepis na krem brokułowy z grzankami
Na polskich stołach rzadko kiedy goszczą kremowe zupy. Raczej lubujemy się w tych, w których coś pływa – kawałek marchewki, pietruszki, kalafiora czy fasolki. Warto jednak od czasu do czasu posmakować także tych kremowych zup – mają bardzo przyjemną konsystencję, a na dodatek wyglądają bardziej wykwintnie i można podawać je z takimi dodatkami, jak chlebowe grzanki. Poniżej poznasz przepis na pyszną brokułową zupę-krem.
Bulion
Do przygotowania kremowej zupy z brokułów będziesz potrzebowała bulionu. Możesz wybrać dowolny bulion – warzywny lub mięsny albo też wykorzystać resztę rosołu, jaka pozostała ci z obiadu. W ostateczności, jeśli zależy ci na bardzo ekspresowym tempie przygotowania kremu, użyj kostek rosołowych.
Podsmażanie
Jedną średnią cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i także je pokrój. W średniej wielkości garnku rozpuść łyżkę masła i zmniejsz ogień. Wrzuć do garnka pokrojoną cebulkę i podsmażaj ją przez chwilę, a następnie dodaj ziemniaki. Warzywa zalej bulionem. Gotuj je tak przez około 10 minut.
Brokuł
Brokuł myjemy, odkrawamy od niego twardą część i zostawiamy tylko różyczki. Następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu z ziemniakami oraz cebulką. Musimy je tak pozostawić przez następne 10 minut.
Grzanki
W czasie gdy brokuł będzie się gotował do miękkości, przygotuj grzanki. Cztery kromki zwykłego chleba lub chleba tostowego (może być czerstwy) pokrój na w miarę równe kwadraty. Wrzuć je do miski i polej łyżką oliwy z oliwek lub dobrej jakości olejem, a następnie posyp łyżeczką ulubionych ziół – może być suszona bazylia, oregano, zioła prowansalskie. Teraz potrząśnij miską lub zamieszaj chleb łyżką, aby na każdym kwadraciku znalazła się oliwa oraz zioła. Połóż suchą patelnię na ogniu. Kiedy się nagrzeje, wrzuć na nią grzanki i mieszając, smaż je. Po kilku minutach, kiedy staną się chrupiące i lekko brązowawe, przełóż je do słoiczka czy na talerz. Twój dodatek do zupy jest już gotowy.
Miksowanie
Kiedy zarówno brokuł, jaki i ziemniaki będą miękkie (około 20 minut od wrzucenia ziemniaków), możesz przejść do miksowania. Zrób to za pomocą blendera, aż uzyskasz zielony i jednolity kolor zupy. Spróbuj kremu i oceń, czy należy go doprawić solą lub pieprzem.
Serwowanie
Do talerzyka lub miski nałóż garść grzanek. Zalej je ciepłą zupą, a na wierzchu posyp startym żółtym serem. Smacznego!