Tajska kawa mrożona na dobre popołudnie
Tajska kawa mrożona na dobre popołudnie
Nie zawsze da się wyjechać na wakacje na długo i w egzotyczne miejsce. Nie oznacza to jednak, że nie można zafundować sobie odrobiny egzotyki. Upalne dni to doskonałe chwile na wypróbowanie przepisów na mrożoną kawę z różnych stron świata. Być może któraś zostanie tą ulubioną. Poniżej przepis na kawę mrożoną po tajsku.
Co jest niezbędne?
Przyrządzenie egzotycznej kawy wymaga odpowiednich składników. Do wykonania napoju potrzebne jest:
* 300 ml wody,
* 75 ml mleka skondensowanego,
* 4 łyżki kawy rozpuszczalnej,
* 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
* kostki lodu,
* 2 gwiazdki anyżu (do dekoracji).
Żeby jeszcze bardziej poczuć się jak na wakacjach, można przygotować kolorowe słomki do leniwego popijania kawy.Pierwszy krok
Wodę zagotować. Kawę przesypać do niewielkiego dzbanka lub miseczki i zalać ciepłą wodą. Nie musi być wrząca.
Drugi krok
Gdy kawa dokładnie rozpuści się w ciepłej wodzie, dodać przyprawy i ponownie zamieszać. Jeżeli smak ma być bardziej wyrazisty, wówczas można wsypać większą ilość pieprzu. Warto dosypać także szczyptę mielonego anyżu, który nada kawie ciekawy posmak. Jest to jednak wersja tylko dla tych, którzy lubią tę przyprawę.
Trzeci krok
Dodać do kawy cukier oraz mleko skondensowane. Jeśli chce się uzyskać słodszy napój, należy dodać więcej mleka albo więcej cukru – wedle uznania. Najlepiej przed dosypaniem któregokolwiek składnika spróbować, jak smakuje kawa.
Czwarty krok
Kostki lodu włożyć do szklanki albo do szklanek, po czym uzupełnić je słodką kawą. Napój będzie orzeźwiający, pobudzający i sprawi dużą przyjemność w czasie upalnego popołudnia. Warto popijać go, siedząc na balkonie pod parasolką. Smacznego!