Truskawki i szpinak w jednej sałatce – jak to zrobić?
Truskawki i szpinak w jednej sałatce – jak to zrobić?
Truskawka i szpinak wydają się zupełnie nie pasować do siebie, lecz jest wręcz przeciwnie. Pasują doskonale. Dzięki temu można stworzyć smaczną sałatkę, która stanie się dodatkiem do dania głównego albo deserem. Oto sprawdzony przepis na zaskakujący przysmak.
Potrzebne składniki
Żeby sałatka była apetyczna i na długo zachowała swój smak, trzeba zadbać o przygotowanie jej z jak najświeższych składników. Powinny znaleźć się wśród nich:
* 10 truskawek,
* 10 mini kulek mozzarelli,
* 1 garść młodego szpinaku,
* 2 łyżki dżemu truskawkowego,
* 1 łyżka octu balsamicznego,
* 1 łyżeczka oliwy,
* bazylia,
* pieprz,
* sól.
Warto zakupić również buteleczkę sosu czekoladowego, którym będzie można polać sałatkę. Doda jej to smaku.Pierwszy krok
Szpinak opłukać na sitku i rozłożyć na talerzykach. Z podanej ilości produktów wychodzą 2 porcje sałatki. Młody szpinak jest lepszy do jej wykonania niż starszy, ponieważ ma mniejsze listki, które ładniej wyglądają i są delikatniejsze w smaku.
Drugi krok
Wszystkie truskawki umyć i pozbawić szypułek. Pokroić albo na połówki, albo na plasterki, w zależności od upodobań.Kulki mozzarelli odsączyć z płynu i pokroić na połówki lub nawet na ćwiartki, jeżeli połówki wydają się za duże.
Trzeci krok
Pokrojone truskawki oraz mozarellę ułożyć na szpinaku. Ozdobić kilkoma listkami świeżej bazylii. W osobnej miseczce zmieszać ze sobą dżem, ocet balsamiczny i oliwę. Mieszać aż do połączenia się składników w delikatny sos. Doprawić go odrobiną pieprzu oraz soli. Polać nim całą sałatkę. Można ozdobić sosem czekoladowym, chociaż nie jest to konieczne. Nie każdy lubi łączyć truskawki z czekoladą. Ułożyć jeszcze kilka lisków bazylii na wierzchu – i podawać.