Jak przyrządzić grillowane szparagi z sosem holenderskim?
Jak przyrządzić grillowane szparagi z sosem holenderskim?
Sezon na szparagi zawsze warto wykorzystać jak najbardziej, tworząc całą gamę ciekawych potraw. Wśród nich mogą znaleźć się grillowane szparagi z sosem rodem z Holandii, który wspaniale podkreśli delikatność warzyw. Spróbuj, a zakochasz się w tym daniu. Oto prosty i sprawdzony przepis.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie smacznego dania jest możliwe, jeśli zawczasu przygotuje się odpowiednie składniki na główną część, czyli szparagi oraz na sos.Do głównej części dania potrzebne będzie:
* 6 szparagów,
* 6 plasterków boczku wędzonego,
* oliwa z oliwek.
Do sosu potrzebne będą:
* 50 g masła,
* 4 łodygi koperku,
* 2 żółtka,
* 2 łyżki soku z cytryny,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Patelnię grillową posmarować dokładnie oliwą z oliwek. Rozgrzać, aby była bardzo ciepła. W tym czasie szparagi opłukać, przyciąć lekko zdrewniałe części. Owinąć każdego szparaga jednym plasterkiem boczku. Zwinąć tak, żeby boczek nie rozwinął się podczas smażenia na patelni.
Krok drugi
Przygotowane szparagi położyć na patelni i przypiekać z każdej strony, aż boczek oraz warzywo zbrązowieją. Wystarczy przysmażać je przez 10 – 14 minut. W tym czasie można przejść do wykonywania sosu holenderskiego.Do rondla włożyć masło. Roztopić je dokładnie. Żółtka wbić do miski i ubić je nad parą wodną, aby były bardziej puszyste. Dodać do nich sok z cytryny, sól, pieprz, a następnie ubijać prze 8 minut.
Krok trzeci
Po ubiciu żółtek z dodatkami stopniowo dodawać do nich ciepłe masło. Ubijanie żółtek nad parą miało również na celu sprawienie, by nie ścięły się podczas dodawania do niego roztopionego masła. Wymieszać masło z masą jajeczną, po czym dodać koperek. Jeszcze raz zamieszać.Gotowe szparagi z boczkiem położyć na talerzu i oblać ciepłym sosem holenderskim. Można również przelać sos do miseczki, postawić obok warzyw, a następnie maczać w dodatku kawałki szparagów.