Advertising
Zakumaj.pl

Kukurydza z grilla na sposób meksykański

Opiekun artykułu: pyla
Kukurydza z grilla na sposób meksykański

Kukurydza z grilla na sposób meksykański

Kukurydzę z grilla jada się stosunkowo rzadko. Wynika to zazwyczaj z tego, że wiele osób nie wie, w jaki sposób ją przyrządzić lub boi się, że kukurydza zacznie nadmiernie pęcznieć. Bez problemu można uspokoić takie obawy, nie dojdzie do ataku ze strony jedzenia. Kładąc kukurydzę na ruszt, otrzymuje się bardzo smaczne danie, które warto wprowadzić do jadłospisu układanego na grilla.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby przyrządzić zachwycającą kukurydzę po meksykańsku, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich produktów. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 2 kolby kukurydzy,
    * 2 papryczki chili,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 łyżka oliwy,
    * 1/2 limonki,
    * pieprz,
    * sól,
    * 1/2 szklanki parmezanu.

  • Krok pierwszy

    Jeżeli kolby kukurydzy posiadają liście, trzeba się ich pozbyć, a następnie umyć warzywo. Jeśli kupiło się je w opakowaniu foliowym, wystarczy umyć je pod zimną wodą i osuszyć. Przekroić każdą kolbę na pół, uzyskując 4 kawałki kukurydzy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Postawić na gazie i osolić 1 łyżką soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić kukurydzę, po czym gotować warzywo przez 5 – 6 minut. Będzie dzięki temu lepsze do grillowania. Po ugotowaniu odsączyć.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Papryczki chili umyć, przekroić na dwie części i pozbyć się ziarenek, po czym posiekać pozostałą część.Na patelni roztopić masło, dodać 1 łyżkę oliwy i wrzucić na nie posiekaną paprykę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę prosto na patelnię. Zamieszać. Smażyć przez 4 – 6 minut, a następnie dodać sok wyciśnięty z limonki. Doprawić solą, pieprzem i jeszcze przez 3 minuty podsmażać.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Rozgrzać grilla. Położyć na nim podgotowane kawałki kukurydzy. Przy pomocy łyżki albo pędzla nanieść marynatę z chili na kolby i grillować 20 minut, od czasu do czasu obracając. Gdy są już gotowe, przełożyć na talerze i posypać obficie parmezanem. Podawać.

Popularne tagi
  • koncentrat pomidorowy
  • marynowane warzywa
  • temperatura
  • filety z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • oregano suszone
  • kromka chleba
  • cheeseburger
  • groszek czekoladowy
  • oregano
  • papryczka
  • śliwki w rumie
  • farsz serowy
  • warzywa z grilla
  • kaszanka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising