Advertising
Zakumaj.pl

W jaki sposób spienić mleko?

Opiekun artykułu: kiwigron
W jaki sposób spienić mleko?

W jaki sposób spienić mleko?

Spienione mleko to jeden z najlepszych i najbardziej lubianych dodatków do kawy. Gwarantuje dobry smak napoju zarówno o poranku, na rozbudzenie, jak i do deseru. Dodatkowo sprawia, że kawa wygląda jak podawana w eleganckiej kawiarence. Na szczęście zamiast wychodzić o poranku do kawiarni, można spienić mleko samodzielnie w domu.

Advertising
Advertising
  • Jakie mleko jest najlepsze?

    Jakie mleko jest najlepsze?

    Podstawą spieniania mleka jest oczywiście mleko. Do spieniania szczególnie dobrze nadaje się mleko 3,2%, które jest najbardziej kremowe. Oczywiście nie jest zakazane korzystanie z mleka o wartości 2%, 1,5% czy 0,5% tłuszczu, ponieważ udaje się je spienić, tylko może trwać to nieco dłużej.

  • Mleko i mikrofalówka

    Mleko i mikrofalówka

    Pierwszym sposobem na domowe spienienie mleka może być użycie mikrofalówki. Jest to zaskakujący sposób, ale skuteczny. Aby z niego skorzystać, potrzebne są przede wszystkim: mleko, słoik i mikrofalówka. Wykonuje się to w następujący sposób:
    * uzupełnić słoik w połowie mlekiem, zakręcić pokrywką,
    * potrząsać słoikiem, aby wytworzyła się piana, wystarczy 30 sekund potrząsania,
    * odkręcić słoik i bez pokrywki włożyć go do mikrofalówki na kolejne 30 sekund, dzięki ciepłu wewnątrz sprzętu piana uniesie się delikatnie,
    * wyjąć słoik z mikrofalówki i przelać mleko do kawy, a łyżką nałożyć mleko na powierzchnię napoju.

  • Spienianie mikserem

    Spienianie mikserem

    Spienianie mikserem wydaje się najtrudniejszym sposobem, jednak jest możliwe. W takiej sytuacji do spieniania lepiej użyć mleka 3,2%, mniej tłuste nie spieni się albo będzie to zbyt czasochłonne. Można zastosować także mleko skondensowane.Na początku niezbędne jest podgrzanie mleka do temperatury 60 stopni Celsjusza. Gdy do tego dojdzie, można zacząć spieniać je mikserem, aż pojawi się puszysta pianka. Zamiast miksera można używać również blendera.Gotową piankę przełożyć na kawę.

  • Spienianie spieniaczem tłokowym

    Spienianie spieniaczem tłokowym

    Znaczne łatwiejsze jest spienianie mleka w spieniaczu tłokowym. Wystarczy podgrzać mleko, przelać do spieniacza i ubijać przez 30 – 40 sekund, aż do powstania pianki. Po tym czasie przestać i odczekać kilka sekund, aż mleko oddzieli się od piany. Gdy do tego dojdzie, można spokojnie przelać mleko do kawy, a piankę ułożyć na wierzchu napoju i posypać cynamonem albo gorzkim kakao.

Popularne tagi
  • witamina c
  • przepis na mrożoną kawę z bitą śmietaną
  • układ krążenia
  • kuchnia hiszpańska
  • witaminy
  • słodki dodatek
  • woda przegotowana
  • taniny
  • brązowy cukier
  • nietypowe zastosowanie herbaty
  • cellulit
  • pomysł
  • rabarbar
  • zdrowie
  • stres
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising