Wiosenny posiłek – sałatka z bobem
Wiosenny posiłek – sałatka z bobem
Wiosną z chęcią zjada się sałatki z różnych rodzajów warzyw. Na początku zawsze wykorzystuje się znane i popularne przepisy, lecz z czasem chce się czegoś nowego. Taką nowością może być sałatka z młodego bobu na ciepło. Nietypowa, ale bardzo smaczna i zdrowa.
Co jest niezbędne?
Do przygotowania pysznej sałatki potrzebne są przede wszystkim warzywa, dlatego warto zadbać o ich świeżość. Wśród niezbędnych składników powinno znaleźć się:
* 200 g bobu,
* 100 g bryndzy,
* 100 g marchewki,
* 100 g groszku cukrowego,
* 3 łyżki ziaren słonecznika,
* 2 łyżki oleju,
* 1 łyżka natki pietruszki,
* 1 łyżka listków mięty,
* 1 łyżka miodu,
* 1 limonka,
* pieprz,
* sól.
Ze względu na to, że bryndza nie jest łatwo dostępnym serem, można wymienić ją na inny, na przykład fetę albo na mozzarellę, która jest nawet bardziej lubiana.Pierwszy krok
Bób, marchewkę oraz groszek cukrowy należy ugotować. Można to zrobić na parze albo w wodzie, posoloną 1/2 łyżeczką soli. Po ugotowaniu warzyw, tak żeby były miękkie, trzeba odcedzić je i pozostawić do wystygnięcia.
Drugi krok
Chłodne już warzywa można poddać dalszej obróbce. Bób obrać ze skórki tak, żeby nie zgnieść środka. Marchewkę pokroić na plasterki, a następnie przekroić każdy kawałek na pół. Przełożyć obrane i pokrojone składniki na patelnię. Groszek należy dodać w całości.
Trzeci krok
Do niedużego słoika wlać miód i wycisnąć do niego sok z limonki. Następnie wlać olej oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i miętę. Doprawić solą i pieprzem, po czym zakręcić mocno słoik. Potrząsnąć nim tak, żeby nic nie wylało się ze środka, lecz jedynie wymieszało się dokładnie. Po otrzymaniu mikstury oblać nią warzywa na patelni i podgrzać całość.
Czwarty krok
Podgrzane warzywa przełożyć do miski. Patelnię umyć i uprażyć na niej ziarna słonecznika. Ze względu na to, że łatwo się przypalają, nie powinno to trwać dłużej niż 1 minutę. Posypać nimi sałatkę. Dodać ser (w przypadku fety pokrojony w niewielkie kostki, w przypadku mozzarelli – niedbale porwany na kawałki), delikatnie zamieszać i podawać od razu.