Przepis na zdrową sałatkę śródziemnomorską
Przepis na zdrową sałatkę śródziemnomorską
Kuchnia śródziemnomorska od lat uchodzi za bardzo zdrową, ponieważ opiera się głównie na warzywach, oliwie z oliwek i grillowanym mięsie oraz rybach. Jednym z ciekawszym dań jest sałatka z różnych warzyw. Jest to wersja wegetariańska, jednak wielbiciele mięsa bez problemu mogą dodać do niej kawałki grillowanego kurczaka. Smacznie i zdrowo.
Niezbędne składniki
Im więcej zdrowych składników, tym lepiej dla sałatki. Dodatkowo jest ona bardziej kolorowa i zachęcająco prezentuje się na talerzu. Jedna z ciekawszych wersji sałatki wymaga przygotowania:
* 1 dużego pomidora,
* 15 oliwek zielonych,
* 10 liści sałaty lodowej,
* 1/2 cebuli czerwonej,
* 1 dużej papryki żółtej,
* 1 ząbka czosnku,
* 15 – 20 dag sera żółtego,
* 3 łyżek oliwy z oliwek,
* 1 łyżki soku z cytryny,
* 1 łyżeczki ziół prowansalskich,
* 1/4 łyżeczki cukru,
* 1/4 łyżeczki soli,
* szczypty pieprzu.
Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć przed rozpoczęciem krojenia. Ser żółty można zastąpić również fetą, jednak pamiętając, że jest ona słona. Wówczas nie trzeba dodawać do sałatki soli.Etap pierwszy
Po umyciu sałaty należy ją delikatnie osuszyć z nadmiaru wody, po czym połamać na kawałki i wrzucić do przygotowanej wcześniej szerokiej miski. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki, ale niezbyt drobne, gdyż zbyt łatwo się zgniotą i nie będą dobrze widoczne w sałatce. Podobnie postąpić z papryką, chociaż nie trzeba obierać jej ze skórki. Wystarczy pokroić ją na kawałki, pamiętając o wcześniejszym usunięciu gniazda nasiennego. Wszystkie oliwki pokroić na plasterki lub przynajmniej przeciąć na dwie części. Wszystko wrzucić do miski.
Etap drugi
Ostatni z elementów warzywnych – cebulę – posiekać i dodać do reszty składników. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, cukier, zioła prowansalskie. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do mikstury. Po wymieszaniu polać nią sałatkę, dodać szczyptę soli i wymieszać intensywnie.
Etap trzeci
Żółty ser można zetrzeć na tarce lub pokroić na bardzo drobne kawałki. Posypać nim sałatkę. W przypadku zastosowania fety należy pokroić ją w zgrabne kostki lub kupić ser już pokrojony na kawałki. Smacznego!