Smaczna sałatka z tuńczyka – jak ją przygotować?
Smaczna sałatka z tuńczyka – jak ją przygotować?
Tuńczyk to popularny dodatek do licznych potraw, lubiany i chętnie wykorzystywany. Dobrze sprawdza się przede wszystkim jako składnik pasty na kanapki oraz do sałatki. Może być ona sycącym daniem na kolację albo urozmaiceniem rodzinnego spotkania w większym gronie. Niezależnie od przeznaczenia, warto wiedzieć, w jaki sposób przyrządzić rybny smakołyk.
Dobrym dodatkiem do sałatki są również kawałki ananasa.
Potrzebne składniki spożywcze
Przed przygotowaniem sałatki z tuńczyka należy zadbać o odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* 2 torebki ryżu białego,
* 1 puszka kukurydzy,
* 1 puszka tuńczyka w zalewie,
* 1 papryka czerwona,
* majonez,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Do średniej wielkości garnka wlać wodę. Osolić ją 1 łyżeczką soli, dodać szczyptę przyprawy typu „warzywko”. Zagotować i wrzucić obie torebki ryżu. Gotować 15 minut, aż ryż stanie się bardzo miękki. Odsączyć go z wody na sitku i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Krok drugi
Paprykę dokładnie umyć. Przekroić na pół, usuwając gniazdo nasienne, po czym pokroić warzywo na niewielkie paseczki. Następnie pokroić w jeszcze mniejsze kostki i wrzucić do miski. Torebki z ryżem otworzyć, a jego zawartość przesypać do miski z papryką. Na razie nie mieszać.
Krok trzeci
Puszkę z kukurydzą otworzyć, przesypać jej zawartość na sitko i opłukać z zalewy. Odsączyć z resztek wody i wrzucić do miski. Dodać tuńczyka – jeśli zalewy jest za dużo, odlać jej nadmiar. Dodać majonez, pieprz, sól, ewentualnie szczyptę mielonej papryki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
Sałatkę można podawać od razu, jednak dla jej smaku korzystne jest schłodzenie jej w lodówce przez minimum 30 minut.