Advertising
Zakumaj.pl

Jak poprawnie gotować bób?

Opiekun artykułu: pannamadonna
Jak poprawnie gotować bób?

Jak poprawnie gotować bób?

Bób to jedno ze zdrowszych i ciekawszych w smaku warzyw. Niestety, pojawia się jedynie raz w roku i to na krótko. Wtedy trzeba wykorzystać sytuację i zjadać go jak najwięcej. Ze względu na to, że jedzenie bobu na surowo nie byłoby dobrym pomysłem, należy go ugotować. Poniżej podajemy wskazówki, jak to zrobić.

Advertising
Advertising
  • Przygotowanie bobu

    Przygotowanie bobu

    Ugotowanie bobu nie nastręcza szczególnych trudności, jednak niezbędne jest jego dokładne umycie. Najlepiej przesypać zawartość woreczka – bób sprzedawany jest najczęściej w workach foliowych – na sitko i umycie go pod bieżącą, zimną wodą. Najkorzystniejsze jest oczywiście kupienie bobu luzem, nie pakowanego, ponieważ w woreczkach zaczyna szybko się dusić i ma przez to kwaskowaty smak. Jeśli już kupiło się w woreczku, wtedy niezbędne jest zjedzenie go w tym samym dniu lub przynajmniej wysypanie go z opakowania, żeby bób mógł oddychać.

  • Przygotowanie wody

    Do dużego garnka należy wlać wodę i postawić ją na średnim ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, wtedy można dodać do niej 1 łyżeczkę cukru, do smaku. Wrzucić przygotowany wcześniej bób i doprowadzić po raz kolejny do wrzenia. Pod koniec gotowania można dodać 1 łyżeczkę soli. Lepiej nie wrzucać jej wcześniej, ponieważ bób może stać się przesadnie słony.

    Zamiast wrzucać bób do już gotującej się wody, można przepłukane warzywo zalać zimną wodą, postawić na piecu i gotować.

  • Czas gotowania

    Czas gotowania

    Po wrzuceniu bobu do wody i ponownym zagotowaniu się jej należy gotować warzywo przez 15 – 20 minut. Trzeba pilnować, żeby bób nie rozgotował się, gdyż wtedy zmieni się w zieloną papkę i nie będzie ani dobrze smakował, ani nawet nadawał się do przyjemnej konsumpcji. Wykorzystując sposób gotowania polegający na zalaniu bobu zimną wodą, należy przygotować się na 40 minut oczekiwania na przekąskę.Dobrze ugotowany bób powinien mieć pomarszczoną skórkę, która będzie łatwo odchodziła od zielonego wnętrza.

  • Bób bez łupinek

    Nie każdy lubi łuskać ugotowany bób ze skórki, dlatego można skorzystać z innego sposobu gotowania. Wymaga on zagotowania wody, a następnie wrzucenia do niej bobu na 1 minutę. Po tym czasie trzeba wyjąć warzywo z garnka, opłukać zimną wodą i obrać z łupinek. Po zrobieniu tego trzeba po raz kolejny zagotować wodę i gdy będzie wrzała, wrzucić ziarna. Gotować 15 minut, aż będą miękkie.

  • Jak podawać bób?

    Jak podawać bób?

    Bób najczęściej jest jedzony bez dodatków, od razu po ugotowaniu. Jego charakterystyczny smak wystarcza za wszystkie dodatki, lecz nie oznacza to, że nie można go sobie urozmaicić. Można podać go z rozpuszczonym masłem albo z czosnkiem, który podkreśli specyficzny smak bobu i sprawi, że potrawa będzie jeszcze lepsza.

Popularne tagi
  • zalety kawy
  • wino białe
  • ułatwienia w kuchni
  • mazurek z bakaliami
  • kuchnia turecka
  • składniki odżywcze
  • natka pietruszki
  • przepis na placek ze szpinakiem
  • żelatyna w proszku
  • przystawka
  • sposób na dobre ubicie śmietany
  • marchewka
  • chili
  • foremka ozdobna
  • prażona kukurydza
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising