Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna babka piaskowa z kakao

Opiekun artykułu: mciszewski
Pyszna babka piaskowa z kakao

Pyszna babka piaskowa z kakao

Babka piaskowa to gwarancja szybkiego deseru. Można ją upiec bez problemu za każdym razem, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego, ale nie chce się wychodzić do sklepu na zakupy albo gdy zapowiedzą się goście i trzeba coś przygotować. Babka z kakao będzie idealna – prosta, szybka, a przede wszystkim smaczna. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Dobra babka piaskowa nie wymaga bardzo dużej ilości składników. Wystarczy przygotować:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1 szklankę cukru,
    * 1/2 kostki margaryny,
    * 4 jajka,
    * 5 łyżek śmietany,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * kakao,
    * aromat waniliowy lub cytrynowy.

  • Pierwszy krok

    Margarynę przełożyć do rondelka. Postawić na małym ogniu i podgrzewać, aż całkiem się rozpuści, a następnie odstawić do wystudzenia.

    Białka i żółtka rozdzielić do osobnych misek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na bardzo puszystą masę, w której nie widać drobinek cukru.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gdy masa jest odpowiednio puszysta, można wlać do niej ostudzoną już margarynę. Zamieszać. Jeżeli używa się miksera, najlepiej mieszać na niskich obrotach.

    W osobnej misce ubić białka, dodając do nich szczyptę soli. Kiedy będą bardzo sztywne, można przełożyć je do masy z żółtka i cukru. Ponownie wymieszać dokładnie.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na zakończenie do masy dodać mąkę. Kakao na razie pozostawić na boku. Razem z mąką dodać proszek do pieczenia, śmietanę, aromat i zmieszać wszystkie składniki. Trzeba uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Gdy pojawią się bąbelki powietrza, to znak, że ciasto jest gotowe.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Formę do pieczenia babek wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Z ciasta odlać trochę masy do mniejszej miseczki, po czym większość przelać do formy. Do pozostawionej masy dodać kakao, w dowolnej ilości, im go więcej, tym ciemniejsze będzie ciasto, jak również intensywniejszy będzie jego kakaowy smak. Przelać ją na białą.Wsunąć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 40 – 45 minut. Po tym czasie można wyjąć, przestudzić, a następnie wysunąć je z formy, posypać cukrem pudrem i podawać. Ciasto idealnie smakuje z filiżanką gorącej herbaty.

Popularne tagi
  • wigilia
  • babka gotowana
  • zasady ubijania białka
  • masło smakowe
  • tosty z serem
  • feta
  • cebularz
  • przyprawy w płynie
  • składniki na tartę
  • ozdabianie ciasteczek
  • sezon na dynie
  • kapusta kiszona
  • proste przepisy
  • papier do pieczenia
  • cebulak
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising