Zasady makrobiotyki opierają się na naukach Japończyka Georga Ohsawa – studenta filozofii. Technika ta to nic innego od leczenia specjalną dietą, która jest zgodna z religią i medycyną krajów orientalnych. Wyznawcy makrobiotyki wierzą, że samo spożywanie pokarmu oraz jego jakość mają większy wpływ na nasze życie, niż się tego spodziewamy. To właśnie od niego zależy nasze dobra lub zła kondycja zdrowotna oraz samopoczucie. Ma także wpływ na nasze szczęście lub odpowiednio nieszczęście. W tym świetle stwierdzenie „jesteś tym, co jesz” nabiera innego znaczenia. W myśl zasad makrobiotyki najlepiej jest wybierać pokarmy, które poddawane są mniejszej obróbce cieplnej lub chemicznej. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie produktów jak najbardziej naturalnych.Główna teoria tego nurtu bazuje na założeniu, że w żywieniu każdego organizmu musi zostać zachowana równowaga pomiędzy życiowymi siłami, jakimi są bez wątpienia Yin i Yang. Dlatego też w makrobiotyce fundamentem żywienia są zboża. Pokarmy, które są skrajnie zimne (Yin), np. mleko, słodycze albo gorące (Yang), np. ostre przyprawy, mięso są spożywane niezwykle rzadko lub wcale. Właściwości ogrzewające lub ochładzające (Yin/Yang) danego pokarmu są ustalane na podstawie kilku wyznaczników: pH danego produktu, miejsce, gdzie rósł – czy teren był podmokły, czy też suchy, a także umiejscowienie na krzaku – dana rzecz mogła być korzeniem, owocem. Równie ważne są kolor, kształt, konsystencja i aromat.Ohsawa opisał dziesięć diet jako całość, w której swoje miejsce mają różne grupy pokarmów: zboża, zupy, pokarmy pochodzenia zwierzęcego, warzywa, sałatki i owoce, desery oraz napoje. Spośród wszystkich diet za idealną twórca uważa dietę „Numer 7”. Składają się na nią wyłącznie zboża przy minimalnym udziale napojów, drinków i innych używek. Poniżej znajdziesz nieco skrócony opis tego, jak żywić się zgodnie z doktryną makrobiotyki. Poznasz również metodę leczenia schorzeń przy pomocy tej metody. Czytaj więcej »
looklike