Aromatyczne ciasteczka z kardamonem
Aromatyczne ciasteczka z kardamonem
Kardamon nie jest często stosowaną przyprawą, ponieważ wiele osób nie wie, jak go stosować i w jakich proporcjach. Zazwyczaj nie potrzeba go wiele, aby uzyskać doskonały smak oraz aromat, a co więcej, nie trzeba doprawiać nim wyłącznie dań obiadowych, równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do deserów, w tym do ciasteczek.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie ciasteczek jest łatwe, jeśli posiada się odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim:
* 250 g mąki pszennej,
* 200 g masła,
* 60 g cukru pudru,
* 3 żółtka,
* 1 łyżka mleka,
* 2 łyżki cukru zwykłego,
* 1 łyżeczka kardamonu mielonego,
* sól.Pierwszy krok
Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier puder i wymieszać lekko. Posiekać do miski zimne masło. Można je również zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczkach, dzięki czemu będzie wygodniej łączyć się z pozostałymi składnikami.
Drugi krok
Zamieszać mąkę z masłem, po czym dodać kardamon, sól oraz żółtka. Wszystko dokładnie wyrobić, uzyskując gładkie, jednolite ciasto. Uformować z niego kulę, po czym owinąć ją folią aluminiową i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.
Trzeci krok
Ochłodzone ciasto zacząć wałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość nie większą niż 0,5 cm. Z tak przygotowanego placka wycinać ciasteczka o dowolnym kształcie przy pomocy foremek do ciasteczek albo okrągłej szklanki. Układać je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.Przy pomocy pędzelka posmarować każde ciastko mlekiem oraz posypać odrobiną cukru.
Czwarty krok
Blachę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 10 minut, dopóki ciasteczka się nie zarumienią.Po tym czasie wyjąć je, pozostawiając do ostudzenia. Zdjąć z blachy dopiero, gdy są chłodne i dość twarde. Zjadać wraz z herbatą albo kawą. Smacznego!