Przepis na krówki o smaku waniliowym
Przepis na krówki o smaku waniliowym
Krówki to typowo polskie słodycze, które swoją konsystencję zawdzięczają krystalizacji cukru – są kruche na zewnątrz i ciągnące się w środku. Swoją nazwę wzięły od charakterystycznych papierków z krówkami, w które są tradycyjnie pakowane. Te cukierki to słodkość bardzo znana i lubiana przez nas od dzieciństwa, chętnie kupujemy ją jako słodką przekąskę albo deser po obiedzie. Warto jednak pokusić się o przygotowanie krówek w zaciszu domowym i urozmaicenie ich nieco poprzez dodanie waniliowego aromatu. Przepis jest prosty, a efekt zaskakująco smaczny.
Przygotowanie masy krówkowej
Przygotowanie masy krówkowej jest proste, ale wymaga naszej uwagi oraz czasu. Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko zwykłe, mleko skondensowane niesłodzone, dodajemy masło, cukier oraz kilka kropel (trzy, cztery) ekstraktu waniliowego. Całość gotujemy, cały czas mieszając. Masę musimy doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu jeszcze przez około 15-20 minut, aż zrobi się beżowa i bardzo gęsta. Wtedy zdejmujemy rondel, ale mieszamy masę jeszcze przez kilka minut.
Formowanie krówek
Po dokładnym wymieszaniu masy krówkowej należy przelać ją do blaszki lub pojemnika natłuszczonego odrobią oleju roślinnego. Masa będzie gęstnieć przez kilkanaście minut, a następnie należy ją dobrze schłodzić i dopiero wówczas pokroić na cukierki. Jeśli chcesz sprawić komuś prezent lub niespodziankę, możesz każdą domową krówkę owinąć w ładnym papierek. Smacznego!