Jak zrobić czekodżem?
Jak zrobić czekodżem?
Dzieci uwielbiają smarować swoje kanapki Nutellą. Dużo mnie, niestety, lubią jeść owoce. Można jednak sprytnie połączyć te dwa elementy i za pomocą niewielu składników wyczarować pyszny dżem śliwkowo-czekoladowy, przypominający swoją konsystencją, zapachem oraz wyglądem popularny krem śniadaniowo-deserowy. Taki czekodżem (inna nazwa: śliwkowa nutella) może zostać wykorzystany do smarowania chleba, ale także do słodkich wypieków. Wypróbuj go już dziś!
Przygotowania
Uszykuj kilka wyparzonych wcześniej słoików oraz nakrętek. Muszą one być suche oraz pozbawione zapachu wcześniejszych przetworów.
Śliwki umyj, a następnie wyciągnij ze wszystkich pestki. Nie obieraj ich ze skórki.
Dżem
Następnie postępuj tak, jak przy robieniu zwykłego owocowego dżemu. Śliwki pokrojone w ćwiartki wrzuć do garnka z głębokim dnem, do którego dżem nie będzie zbytnio przywierał. Gotuj je na małym ogniu, aż śliwki zaczną się rozpadać, tworząc konsystencję dżemu. Możesz przyspieszyć ten proces i zblendować owoce. Wrzuć do garnka całą przewidzianą porcję cukru.Owoce należy gotować z cukrem przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając, a następnie dodać do nich pokruszoną gorzką czekoladę, cukier waniliowy oraz kakao. Potem wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.
Słoiki
Ciągle gorący dżem przelewamy ostrożnie do słoików i szczelnie je zakręcamy, a następnie odwracamy i stawiamy na nakrętkach. Tak pozostawionych naczyń nie ruszamy aż do momentu ich całkowitego ostygnięcia. Potem możemy przenieść je do spiżarni. Smacznego!