Advertising
Zakumaj.pl

Rewelacyjna grillowana pierś z kurczaka w boczku

Opiekun artykułu: kargoo
Rewelacyjna grillowana pierś z kurczaka w boczku

Rewelacyjna grillowana pierś z kurczaka w boczku

Drób jest jednym z najbardziej lubianych mięs do pieczenia na grillu. Wynika to zarówno z jego chudości – lepiej grilluje się chude mięsa – jak i szybkości przygotowania. Co więcej, można przygotować kurczaka z różnymi dodatkami, które sprawiają, że jego smak jest znacznie lepszy i zachęca do zjedzenia większej ilości. Dla miłośników mięsa dobrym dodatkiem do kurczaka będzie boczek. Poniżej przedstawiamy sposób na ciekawe połączenie obu składników.

Advertising
Advertising
  • Składniki potrawy

    Składniki potrawy

    Do przygotowania smacznego kurczaka potrzebne są odpowiednie produkty spożywcze. Wśród nich znajdują się:
    * 16 plastrów boczku,
    * 4 piersi z kurczaka,
    * 4 łyżki oliwy,
    * 1 łyżka sosu sojowego,
    * 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej,
    * 1 łyżeczka mielonego imbiru,
    * pieprz,
    * sól.
    Przyda się również opakowanie małych wykałaczek.

  • Krok pierwszy

    Piersi z kurczaka należy umyć bardzo dokładnie zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeżeli znajdują się w nich żyłki lub ewentualne zanieczyszczenia, trzeba je usunąć. Następnie przekroić piersi na pół i ułożyć w misce, najlepiej szklanej.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do osobnej miski wlać oliwę z oliwek i sos sojowy. Dodać paprykę i imbir, a następnie wszystko dokładnie wymieszać.Tak przygotowaną miksturą polać piersi z kurczaka. Dobrze jest rozprowadzić marynatę dokładnie po kawałkach mięsa – palcami albo pędzelkiem, żeby każdy fragment mięsa miał odpowiedni smak. Przykryć miskę folią aluminiową i wstawić na 3 godziny do lodówki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kurczaka wyjąć z lodówki, lekko odsączyć z marynaty, po czym każdy kawałek owinąć ciasno boczkiem i spiąć mięso przy pomocy wykałaczki. Każdy kawałek dodatkowo posmarować lekko oliwą, oprószyć solą oraz pieprzem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Rozpalić grill. Gdy ruszt będzie dobrze nagrzany, ułożyć na nim kawałki kurczaka. Smażyć z każdej strony 10 – 15 minut, dopóki mięso nie będzie w całości upieczone. Podawać jeszcze gorące, najlepiej z dodatkami – pomidorami, cukinią, bakłażanem, również z grilla.

Popularne tagi
  • gotowe mięso
  • żeberka
  • ocet jabłkowy
  • żeberka w winie i miodzie
  • awokado
  • wygoda
  • podpałka
  • skrzydełka w marynacie
  • przepis na danie z grilla
  • pędzel
  • lodówka
  • szpinak mrożony
  • przepis na gruszki z serem pleśniowym
  • kulinaria
  • przekąska
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising