Ciekawa sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado
Ciekawa sałatka z kurczakiem, boczkiem i awokado
Dobra sałatka to często oryginalna sałatka, która łączy w sobie zaskakujące smaki. Wydaje się na pierwszy rzut oka, że do siebie nie pasują, lecz razem tworzą prawdziwą poezję smaku. Takim właśnie poetyckim, choć kulinarnym doznaniem, jest sałatka, którą proponujemy w poniższym artykule. Zachęcamy do spróbowania.
Potrzebne składniki spożywcze
Do niezbędnych składników, które pomagają uzyskać doskonałą sałatkę, należą:
* 1 pierś z kurczaka,
* 1 awokado,
* 2 sałaty lodowe,
* 4 plastry boczku wędzonego,
* 1/2 cebuli czerwonej,
* 1/2 pęczku szczypiorku.
Do sałatki przyda się również odpowiedni dressing z następujących składników:
* 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy,
* 1 łyżeczka zwykłej musztardy,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 1 łyżka octu,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Plasterki boczku pokroić na kwadraty. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, po czym wrzucić na nie boczek, podpiekając mięso aż do mocnego zarumienienia się. Gotowy boczek odłożyć na papierowy ręcznik.
Krok drugi
Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka ugotować w całości, wcześniej myjąc ją pod zimną wodą. Ugotowaną pierś pokroić w kostkę, żeby dobrze komponowała się z pozostałymi składnikami. Szczypiorek umyć, posiekać na drobne kawałki.
Krok trzeci
Sałatę porwać na kawałki. Wrzucić cebulę, kurczaka, awokado, boczek i lekko zamieszać. Posypać szczypiorkiem.
Składniki dresingu wymieszać dokładnie w osobnej miseczce, po czym polać nim sałatkę. Dokładnie wymieszać. Sałatka jest gotowa do podawania od razu po przygotowaniu, chociaż dobrze smakuje również na drugi dzień. Smacznego!