Advertising
Zakumaj.pl

Smaczna sałatka z kurczakiem i ogórkiem

Opiekun artykułu: centrix
Smaczna sałatka z kurczakiem i ogórkiem

Smaczna sałatka z kurczakiem i ogórkiem

Dobra sałatka może świetnie urozmaicić obiad oraz kolację. Nie trzeba wówczas szukać innych dodatków, gotować ryżu ani ziemniaków, wystarczy nałożyć sałatkę na talerz i zajadać. Jedną z ciekawszych i przy okazji bardzo zdrowych sałatek jest sycące i odświeżające połączenie kurczaka z ogórkiem zielonym.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Smaczna sałatka to przede wszystkim dobre składniki. Im świeższe warzywa, tym lepiej, ponieważ będą bardziej soczyste. Wśród niezbędnych produktów znajdują się:
    * 1 podwójna pierś kurczaka,
    * 1/2 ogórka zielonego,
    * 1/2 cytryny,
    * 1/2 pęczku szczypiorku,
    * 1 pomidor,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 70 g jogurtu naturalnego,
    * zioła prowansalskie,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierś z kurczaka można przygotować na dwa sposoby, w zależności od własnych upodobań oraz diety. Pierwszy sposób to natarcie mięsa ziołami prowansalskimi i usmażenie na patelni. Drugi to ugotowanie go wraz z kostką rosołową oraz ziołami.Niezależnie od wybranego sposobu przed przygotowaniem piersi należy ją umyć, a po usmażeniu albo ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Ogórka umyć, po czym obrać dokładnie ze skórki. Pokroić na plasterki nie większe niż 0,5 centymetra, a następnie na połówki. Włożyć do miski, posypać solą oraz pieprzem, a następnie wycisnąć na warzywo sok z cytryny. Potrząsnąć lekko naczyniem i odstawić je na bok na 10 – 15 minut, do momentu, aż ogórek puści sok.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Powstały sok odlać z ogórków, wrzucić do miski przygotowaną pierś z kurczaka. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę wprost do jogurtu. Dodać odrobinę soli, pieprzu, wymieszać, a następnie zalać kurczaka z ogórkami czosnkowym sosem.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Kurczaka, ogórka i sos wymieszać. Pomidora umyć i sparzyć gorącą wodą. Obrać ze skórki i wyciąć twarde elementy, po czym przekroić go na ćwiartki. Ułożyć na wierzchu sałatki. Podawać tuż po przygotowaniu.

Popularne tagi
  • musztarda
  • nos
  • sałatka ze szparagów
  • sałatka owocowa ze słodkimi ziemniakami
  • zdrowe jedzenie
  • składniki sosu salsa
  • sałatka chińska
  • sałatka owocowa z makaronem
  • płatki chili
  • sałatka z fety
  • przepis na mizerię po węgiersku
  • goździki
  • przygotowanie sałatki greckiej
  • sałatka z białej kapusty
  • wykałaczki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising