Pyszna sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem
Pyszna sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem
Sałatki na wakacje powinny czerpać z warzyw i owoców sezonowych. Decydując się na danie warzywne, warto sięgnąć po fasolkę szparagową. Bywa ona często podawana na obiad – kiedy już pojawi się w sklepach – lecz ignorowana podczas wykonywania sałatek. Dobrze jest przełamać tę barierę i na obiad albo na kolację przygotować sałatkę z fasolki szparagowej z dodatkami.
Potrzebne składniki
Przygotowanie sałatki wymaga zebrania świeżych składników, które nadadzą jej wyjątkowy smak. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
* 30 dag fasoli szparagowej,
* 4 jajka,
* 2 duże pomidory,
* 2 łyżki czarnych oliwek,
* 1 słoiczek mini kukurydzy,
* papryka mielona, ostra,
* pieprz,
* cukier,
* sól.Pierwszy krok
Fasolkę szparagową umyć w zimnej wodzie. Najwygodniej wykonuje się to na sitku. Oczyścić z ewentualnych zabrudzeń oraz odciąć twarde końcówki. Każdy strączek wrzucać do garnka. Zalać warzywo zimną wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru, po czym postawić garnek na gazie i gotować na średnim ogniu.Fasolka powinna być nie całkiem miękka. Kiedy osiągnie taki stan, odcedzić ją na sitku, ostudzić, a następnie wyłożyć na płaski talerz.
Drugi krok
Pomidory umyć. Pokroić albo na ćwiartki, albo na kwadraty. Najlepiej podczas krojenia pozbyć się twardych części pomidora, aby nie przeszkadzały w gryzieniu. Kawałki warzywa ułożyć na ostudzonej już fasolce.
Trzeci krok
Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać je ze skorupki. Pokroić na pół, a następnie na ćwiartki. Jeżeli takie fragmenty wydają się za duże, można je przekroić jeszcze na połowę. Ułożyć na warzywach.
Czwarty krok
Mini kukurydze ułożyć na sałatce. Można położyć dowolną ilość małych kolb, w zależności od tego, jak bardzo lubi się kukurydzę. Żeby nie przytłaczały dania, warto przekroić je na pół. Posypać oliwkami.Całą sałatkę oprószyć pieprzem oraz papryką mieloną, polać 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Podawać od razu po przygotowaniu.