Advertising
Zakumaj.pl

Pyszna sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem

Opiekun artykułu: vcb
Pyszna sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem

Pyszna sałatka z fasolki szparagowej z jajkiem

Sałatki na wakacje powinny czerpać z warzyw i owoców sezonowych. Decydując się na danie warzywne, warto sięgnąć po fasolkę szparagową. Bywa ona często podawana na obiad – kiedy już pojawi się w sklepach – lecz ignorowana podczas wykonywania sałatek. Dobrze jest przełamać tę barierę i na obiad albo na kolację przygotować sałatkę z fasolki szparagowej z dodatkami.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie sałatki wymaga zebrania świeżych składników, które nadadzą jej wyjątkowy smak. Powinny znaleźć się wśród nich następujące elementy:
    * 30 dag fasoli szparagowej,
    * 4 jajka,
    * 2 duże pomidory,
    * 2 łyżki czarnych oliwek,
    * 1 słoiczek mini kukurydzy,
    * papryka mielona, ostra,
    * pieprz,
    * cukier,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Fasolkę szparagową umyć w zimnej wodzie. Najwygodniej wykonuje się to na sitku. Oczyścić z ewentualnych zabrudzeń oraz odciąć twarde końcówki. Każdy strączek wrzucać do garnka. Zalać warzywo zimną wodą. Dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki cukru, po czym postawić garnek na gazie i gotować na średnim ogniu.Fasolka powinna być nie całkiem miękka. Kiedy osiągnie taki stan, odcedzić ją na sitku, ostudzić, a następnie wyłożyć na płaski talerz.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pomidory umyć. Pokroić albo na ćwiartki, albo na kwadraty. Najlepiej podczas krojenia pozbyć się twardych części pomidora, aby nie przeszkadzały w gryzieniu. Kawałki warzywa ułożyć na ostudzonej już fasolce.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać je ze skorupki. Pokroić na pół, a następnie na ćwiartki. Jeżeli takie fragmenty wydają się za duże, można je przekroić jeszcze na połowę. Ułożyć na warzywach.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Mini kukurydze ułożyć na sałatce. Można położyć dowolną ilość małych kolb, w zależności od tego, jak bardzo lubi się kukurydzę. Żeby nie przytłaczały dania, warto przekroić je na pół. Posypać oliwkami.Całą sałatkę oprószyć pieprzem oraz papryką mieloną, polać 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Podawać od razu po przygotowaniu.

Popularne tagi
  • praska do czosnku
  • dip
  • sałatka z kurczakiem i orzechami
  • kukurydza z puszki
  • obiad
  • danie obiadowe
  • imbir
  • salsa owocowa
  • przepis na surówkę z kapusty i górka
  • morze śródziemne
  • jabłka
  • składniki sosu salsa
  • sałatka z krewetek
  • makaron ryżowy
  • papryczka jalapeno
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising