Jak przygotować chińską sałatkę z kapusty?
Jak przygotować chińską sałatkę z kapusty?
Nie trzeba wychodzić do rejestracji chińskiej, żeby poczuć się jak w Chinach. Dodatek do obiadu w postaci sałatki chińskiej może sprawić, że zwykły obiad stanie się bardziej egzotyczny. Co więcej, przystawka zagwarantuje dużo zdrowia oraz witamin, szczególnie przydatnych w okresie jesienno-zimowym.
Potrzebne składniki spożywcze
Świeżość składników to gwarancja dobrej sałatki. Jej wykonanie wymaga przygotowania następujących elementów:
* 1/2 białej kapusty,
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
* 1/3 szklanki octu ryżowego,
* 1/3 szklanki cukru,
* 1 marchewka,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 3 ząbki czosnku.Pierwszy krok
Zakupioną białą kapustę dokładnie umyć, osuszyć, a następnie poszatkować na mniejsze kawałki, używając do tego ostrego noża. Przełożyć do dużej miski.
Drugi krok
Marchewkę przemyć, obrać ze skórki, po czym zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać całość do miski z kapustą. Wymieszać.
Trzeci krok
Olej przelać do garnka, dodać do niego cukier. Pomieszać, a następnie postawić na niewielkim gazie, czekając, aż cukier rozpuści się całkowicie. Gdy do tego dojdzie, wlać ocet. Nie trzeba specjalnie kupować ryżowego, jeśli posiada się w domu ocet jabłkowy, można go wykorzystać do doprawienia oleju.Wsypać sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie zamieszać i pozostawić do zagotowania.
Czwarty krok
Gorącą zalewą olejowo-octową zalać warzywa w misce. Wszystko od razu wymieszać. Odczekać, aż zalewa nie będzie już zbyt gorąca i włożyć miskę z sałatką do lodówki. Może tam stać przez 15 minut lub przez kilka godzin, dzięki czemu smaki dokładnie się przegryzą i danie będzie jeszcze lepsze.