Co musisz wiedzieć o przystawkach?
Co musisz wiedzieć o przystawkach?
Przystawką może być wszystko. W zależności od tego, czy mają one być podane przed daniem głównym, czy stanowić zimny bufet przez całe przyjęcie, liczy się ich ilość. Z reguły przystawka nie powinna sycić, jej zadanie to wyostrzenie zmysłu smaku i wzmożenie apetytu. Przygotowanie zimnych przystawek na większą uroczystość to wygodne rozwiązanie, dające gospodarzom czas na przygotowanie dań głównych. Goście, nie siedząc przy pustym stole, mają dzięki nim sposobność zaoferowania atrakcji swoim kubkom smakowym.
Faszerowane warzywa
Apetycznie i efektywnie wyglądające faszerowane warzywa zawsze kuszą do skosztowania ich. Ważne, aby porcje nie były duże, a ich ilość zgadzała się z liczbą gości.
Półmisek serów
Taki półmisek jest bardzo łatwy do przygotowania, atrakcyjny, ale stosunkowo kosztowny. Sery rożnych gatunków (rokfor, ementaler, camembert, cheddar, kozi pleśniowy, cambozola) układa się na deseczce. Wokół nich kładzie się winogrona, jabłka, gruszki i orzechy.
Ryby
Spore możliwości przygotowania ciekawych przystawek dająryby. Możesz przyrządzić tradycyjne śledzie w oleju, śledziowe koreczki, śledzie w śmietanie lub odważyć się podać gościom łososia w sosie cytrynowo-koperkowym, tuńczyka na liściach sałaty bądź kawior. Ryba nie może jednak być jedyną przystawką, gdyż po prostu nie każdy ją lubi.
Jaja, wędliny i galarety
Przystawki z jaj są zawsze mile przyjmowane. Mogą być one podane na liściach sałaty, faszerowane lub polane wybranym przez ciebie sosem. Wędliny to prosta przystawka. Decydując się na nią, musisz pamiętać, że wybrane wędliny powinny być w dobrym gatunku lub stanowić twój własny wyrób. Muszą być również dość urozmaicone: pieczone, wędzone, pasztety. Do tej przystawki koniecznie należy dołożyć produkty ze słoików typu pikle czy marynowane grzyby oraz pieczywo w dwóch rodzajach. Galarety stanowią znakomity rodzaj przystawki. Możesz przygotować plastry pieczeni, pasztet bądź ryby. Jeżeli chcesz je uatrakcyjnić, dodaj owoce lub warzywa.
Atrakcyjne dodatki
Stawiając na stole dodatkowe miseczki z niewielkimi owocami, rzodkiewkami, orzechami, migdałami czy też ze smakowym masłem (czosnkowym, ziołowym), ciekawie uatrakcyjnisz stół. Pamiętaj, że przystawki mają również cieszyć oko. Elegancki i ciekawie zaaranżowany stół to uciecha zarówno dla zmysłu smaku, jak i wzroku. Im jest on oryginalniejszy, tym lepiej. Tworząc przystawki, kieruj się bardziej prostotą środków aniżeli dużą liczbą detali.