Jak przygotować nadziewanego pora?
Jak przygotować nadziewanego pora?
Faszerowana papryka, cukinia czy nawet kalarepa to popularne potrawy. Znacznie rzadziej spotyka się na stole faszerowanego pora. Zazwyczaj myśli się o nim tylko jako o dodatku do zupy, sałatek albo kanapek, podczas gdy porze drzemią różne możliwości. Można go nadziać farszem, zapiec i podać jako jedno z lepszych dań. W poniższym artykule podajemy podpowiedź, w jaki sposób to wykonać.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby podać na obiad wspaniałe pory, konieczne jest zebranie odpowiednich składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 4 pory,
* 1 jajko,
* 2 łyżki jogurtu naturalnego,
* 4 łyżki bułki tartej,
* 4 łyżki masła klarowanego,
* 500 g mięsa wołowego mielonego,
* natka pietruszki,
* tymianek,
* oregano,
* pieprz,
* papryka mielona ostra,
* sól.Krok pierwszy
Przygotowane pory przemyć wodą, po czym pokroić na kawałki o długości 5 centymetrów. Zielone liście kończące por odciąć i odłożyć na bok, natomiast uzyskane kawałki blanszować przez chwilę we wrzącej wodzie. Przełożyć na sitko i od razu ochłodzić pod zimną wodą. To pozwoli im zachować żywą barwę.
Krok drugi
Z ochłodzonych kawałków pora wyjąć środek, zostawiając jedynie 0,5 centymetra ścianki. Nadzienie nie może wypaść, więc ścianka powinna trzymać je dobrze wewnątrz warzywa. Wyjęte z pora fragmenty posiekać na drobne kawałki, przełożyć do miski.
Krok trzeci
Do miski z kawałkami pora wrzucić mięso mielone, jajko, jogurt, przygotowane przyprawy, posiekaną natkę oraz 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dobrze wymieszać, po czym zacząć nadziewać pory. Najlepiej robić to palcami, wtedy łatwiej dobrze docisnąć farsz.
Krok czwarty
Przygotowane pory układać jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, najlepiej prostokątnym, posmarowanym lekko oliwą. Na porach położyć klarowane masło, posypać pozostałą bułką tartą i włożyć naczynie do piekarnika. Piec 20 – 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać bardzo gorące.