Jak wykonać bezglutenową lasagne?
Jak wykonać bezglutenową lasagne?
Obecnie coraz więcej osób cierpi na alergię spowodowaną glutenem znajdującym się w licznych produktach, głównie w wyrobach mącznych. Na początku wydaje się, że przypadłość ta radykalnie ogranicza jadłospis, lecz nie jest to prawda. Pomimo uczulenia na gluten można jeść tak doskonałe potrawy, jak lasagne. Wystarczy tylko wiedzieć, jak ją przygotować.
Potrzebne składniki spożywcze
Zrobienie dobrego lasagne wymaga zebrania dobrych, świeżych składników, które będą potrzebne do poszczególnych elementów dania. Niezbędne są:
* 2 paczki makaronu typu Schaer Lasagne,
* 2 małe słoiki koncentratu pomidorowego,
* 2 cebule, duże,
* 3 kubeczki śmietany, 12%,
* 600 g mięsa mielonego wołowego,
* 400 g boczku bezglutenowego,
* 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, bezglutenowej,
* 1 szklanka wody,
* 1/2 cytryny,
* 1 łyżka masła,
* pieprz,
* sól,
* oregano,
* cukier,
* 1 kostka żółtego sera.Krok pierwszy
Przygotowanie lasagne można zacząć od wykonania sosu bolońskiego. Na początek należy obrać cebule z niepotrzebnych łupinek i posiekać drobno. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i przysmażyć. Kiedy cebula zeszkli się ładnie, dodać mięso mielone i wymieszać. Podsmażyć, aż żaden kawałek nie będzie surowy. Posolić, po czym dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać całość po raz kolejny. Następnie dodać wodę oraz przyprawy: pieprz, oregano, 1 łyżeczkę cukru oraz wyciśnięty z cytryny sok.
Krok drugi
Po wykonaniu sosu z mięsem, czas na sos beszamelowy. Boczek pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić masło, roztopić i dodać boczek, aby przysmażył się lekko. Gdy do tego dojdzie, zacząć wlewać śmietanę, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką do jajek, a na zakończenie dodać 2 łyżeczki warzywka bez glutenu. Zagotować. W tym czasie rozrobić mąkę kukurydzianą w zimnej wodzie. Wlać do sosu, znów mieszając aż do połączenia się składników.
Krok trzeci
Makaron namaczać 2 minuty w gorącej wodzie z dodatkiem oleju, żeby lekko zmiękł. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i rozpocząć układanie warstw: makaron, sos boloński, makaron, sos beszamelowy i od początku, aż do wykończenia sosów. Ostatnią warstwą powinna być mieszanka sosów. Posypać ją startym żółtym serem.
Krok czwarty
Lasagne piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Po przygotowaniu można je z powodzeniem podawać, najlepiej nakładając łyżką.