Advertising
Zakumaj.pl

Deser na lato – grillowane banany z czekoladą

Opiekun artykułu: olkaa
Deser na lato – grillowane banany z czekoladą

Deser na lato – grillowane banany z czekoladą

Grillowanie nie musi kojarzyć się wyłącznie z mięsem różnego rodzaju. Można przy pomocy rusztu przyrządzić na grillu słodki deser, który będzie zwieńczeniem ciepłej uczty. Deser, na który przepis podajemy poniżej, jest smaczny, bardzo słodki, ale wart zjedzenia.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie bananów z czekoladą nie jest trudne i nie wymaga dużej ilości składników spożywczych. Wystarczy kupić:
    * 4 banany,
    * 1 czekoladę,
    * wiórki kokosowe, orzechy, pianki marshmallow (do dekoracji),
    * lody waniliowe (opcjonalnie).
    W zależności od indywidualnych upodobań czekolada może być albo mleczna, albo gorzka. Lepiej jednak unikać czekolad, które posiadają nadzienie. Potrawa przygotowana z takimi może nie być dobra, ponieważ roztopione nadzienie nie zawsze smakuje tak dobrze, jak w stanie stałym.Przydatna może okazać się również folia aluminiowa, jeżeli nie chce się doprowadzić do przypieczenia skórki.

  • Krok pierwszy

    Banany należy rozdzielić, jeśli są w kiści, ale uważając, żeby nie uszkodzić skórki. Nie należy obierać ich z naturalnej ochrony, a jedynie umyć zimną wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W skórce – od wklęsłej strony banana – zrobić nacięcie albo wyciąć ją na szerokość 1 centymetra. Widoczny przez nacięcie miąższ bananowy naciąć ostrym nożem, ale uważając, żeby nie przebić tylnej strony skórki.

  • Krok trzeci

    Czekoladę połamać na pojedyncze kostki, następnie każdą jeszcze na połowę. Takimi kawałkami, jeden przy drugim, nadziać miąższ banana. Wypełnić w ten sposób wszystkie przygotowane owoce. Po wykonaniu tego można przejść do grillowania bananów. Można owinąć je folią przed położeniem na ruszt, lecz nie jest to konieczne. Ciemniejąca skórka będzie znakiem, kiedy danie będzie gotowe. Powinna być całkowicie czarna, wtedy można przełożyć banany na talerze.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Jeżeli chce się dodać bananom jeszcze więcej słodyczy, tuż przed końcem pieczenia można posypać je małymi piankami marshmallow.

    Po przyrządzeniu można urozmaicić deser wiórkami czekolady, orzechami, groszkami czekoladowymi albo 1 gałką lodów waniliowych. Smacznie i słodko.

Popularne tagi
  • grzyby
  • przyprawy
  • oliwki czarne
  • szpinak
  • ciepło
  • sprzęt do grillowania
  • odpoczynek
  • papryka ostra
  • pieczarki z cukinią
  • papryczka
  • szaszłyki warzywne
  • naczynie żaroodporne
  • boczek wędzony
  • konfitura
  • plasterki ananasa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising