Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe sposoby na grillowanie bakłażana

Opiekun artykułu: jurkos
Ciekawe sposoby na grillowanie bakłażana

Ciekawe sposoby na grillowanie bakłażana

Cukinię z grilla nauczyło się już jeść wiele osób. Skoro udało się ją wprowadzić do jadłospisu, warto dodać do niego również bakłażana. Często jest pomijany ze względu na niewiedzę, jak go zjeść, jednak okres grillowy nadaje się doskonale do jego wykorzystania. Oto kilka pomysłów na smaczne danie z egzotycznym warzywem.

Advertising
Advertising
  • Bakłażan z mozzarellą

    Bakłażan z mozzarellą

    Dobrze przypieczony bakłażan z serem to idealna przekąska lub element drugiego dania. Żeby przyrządzić taką potrawę, potrzebne będą:
    * 1 bakłażan,
    * 125 g mozzarelli,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżka listków bazylii,
    * sól.
    Bakłażana należy umyć i pokroić na plastry grubości maksymalnie 1 cm. Obsypać solą i pozostawić na 30 minut w misce, żeby puściły sok. Po tym czasie trzeba je umyć pod zimną wodą, natrzeć oliwą z oliwek i kłaść na rozgrzany ruszt. Piec 5 minut z każdej strony, a po przewróceniu z jednej na drugą kłaść na każdym plasterku kawałek mozzarelli. Przypiekać, a przed podaniem ozdobić bazylią.

  • Bakłażan z ziołami

    Bakłażan z ziołami

    Bakłażan sam w sobie nie ma bardzo wyrazistego smaku. Ze względu na to trzeba mu go dodać. Najlepiej nadają się do tego zioła, które pod wpływem ciepła z grilla będą wspaniale pachnieć. Aby przygotować takie danie, potrzebne są:
    * 1 bakłażan,
    * 1 ząbek czosnku,
    * tymianek,
    * oregano,
    * pieprz,
    * sól,
    * oliwa z oliwek.
    Warzywo należy umyć, pokroić na plastry grubości 1 cm i posypać solą. Pozostawić na 30 minut, aż bakłażan puści sok. Następnie umyć go dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć i przystąpić do doprawiania. Obsypać go solą, natrzeć oliwą, posypać obficie tymiankiem, oregano oraz pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowane plasterki układać na ruszcie i piec 5 minut z każdej strony.

  • Bakłażan z pomidorem

    Bakłażan z pomidorem

    Bardzo dobrym dodatkiem do bakłażana jest pomidor. Dobrze jest wykorzystać to podczas grilla i przygotować smaczną przekąskę. Jej wykonanie wymaga następujących składników:
    * 1 bakłażana,
    * 2 pomidorów,
    * 100 g sera feta,
    * oliwy z oliwek,
    * przyprawy do grilla,
    * bazylii.
    Bakłażana pokroić na plasterki, obmyć zimną wodą, po czym natrzeć przyprawą do grilla. Położyć na rozgrzanym ruszcie i w czasie przysmażania skrapiać oliwą z oliwek. Ser pokroić na niewielkie kostki. Pomidory umyć i również pokroić na drobne kawałki. Na 2 – 3 minuty przed końcem pieczenia bakłażana położyć na każdym plasterku trochę pomidora, ser i oprószyć bazylią. Podawać bardzo gorące.

Popularne tagi
  • masło czosnkowe
  • sezon na grillowanie
  • grill
  • palenisko
  • ryby z grilla
  • papryka mielona
  • grill gazowy
  • posiłek
  • figi
  • sos barbecue
  • przepis na grillowane szparagi
  • potrawy z grilla
  • potrawy wegetariańskie
  • tłuste mięso
  • przygotowanie burger doga
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising