Sprawdzony przepis na rybę po grecku
Sprawdzony przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku, choć z Grecją ma niewiele wspólnego, od dawna króluje na polskich stołach jako jedno z najpopularniejszych dań rybnych. Smaczna, dobra na zimno i na ciepło, trafia nawet na wigilijne stoły. Żeby móc się zachwycać tym daniem, niezbędne jest posiadanie dobrego, sprawdzonego przepisu. Oto on.
Niezbędne składniki spożywcze
Do przygotowania smakowitej potrawy niezbędne są świeże składniki spożywcze. Dotyczy to zwłaszcza ryby. Wśród potrzebnych elementów muszą znaleźć się:
* 800 g filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk – świeże lub mrożone),
* 150 g pietruszki,
* 100 g selera,
* 1,2 kg marchewki,
* 1 por (biała część),
* 1 cebula,
* 3 ziarenka ziela angielskiego,
* 1 liść laurowy,
* 3 szklanki wody,
* 1/2 łyżeczki pieprzu,
* 1/2 łyżeczki papryki mielonej, słodkiej,
* 1/3 łyżeczki bazylii,
* 1/2 łyżeczki oregano,
* 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
* olej.Krok pierwszy
Ryby rozmrozić bardzo dokładnie. Następnie równie dokładnie osuszyć je ręcznikiem papierowym, po czym pokroić na kawałki, ale nie za małe. Ryba nie powinna zgubić się całkowicie w warzywach. Posypać solą i pieprzem, odłożyć do miski.
Krok drugi
Pietruszkę, seler, marchewkę umyć, obrać ze skórki. Po obraniu wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o średnich oczkach i przełożyć do garnka. Zalać wodą, na wysokość 1 cm powyżej poziomu warzyw. Posolić i postawić na piecu. Gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucić listek laurowy oraz ziele angielskie.
Krok trzeci
Kawałki ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kawałki ryb z obu stron, aż będą lekko brązowe.Z gotujących się warzyw odlać 1/2 szklanki wywaru. Wymieszać z nim koncentrat pomidorowy. Cebulę obrać z łupinki i razem z porem pokroić na plasterki.
Krok czwarty
Na patelni ponownie rozgrzać olej. Zeszklić na niej cebulę oraz por. Dodać ugotowane warzywa oraz mieszankę koncentratu i wywaru. Zagotować, a następnie doprawić i jeszcze raz wymieszać. Na gotowych warzywach układać rybę. Można od razu podawać albo schłodzić w lodówce.