Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować łososia z warzywami?

Opiekun artykułu: chura
Wymagany czas: 40 min.
Jak przygotować łososia z warzywami?

Jak przygotować łososia z warzywami?

Statystyki pokazują, że w Polsce wciąż jada się za mało ryb. Nie jest to korzystne dla zdrowia, ponieważ w rybach jest wiele składników mineralnych oraz tłuszczy stanowiących cenny składnik dla organizmu. Nadrobić ten brak można poprzez poznanie przepisu na łososia z warzywami, który jest nie tylko pyszny, lecz również podwójnie zdrowy. Oto pomysł, jak go przygotować.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznego łososia jest proste, jeśli ma się pod ręką wszystkie niezbędne – koniecznie świeże – składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:

    * 1 kg łososia,

    * 2 pietruszki,

    * 2 cebule,

    * 3 pomidory,

    * 4 marchewki,

    * 5 liści laurowych,

    * 15 ziarenek pieprzu,

    * 1/2 szklanki wody,

    * 3 łyżki oleju,

    * mąka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Łosoś może być bez ości, jak i z nimi, w zależności od możliwości jego zakupu oraz własnych preferencji – niektórzy lubią obgryzać rybę z niewielkich ości. Pokroić rybę na zgrabne porcje, np. dzwonka.Do miski wsypać mąkę i zacząć panierować w niej łososia. Mąki powinno być na tyle dużo, żeby kawałki ryby zapadały się do połowy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie już ciepły, kłaść na nim kawałki ryby otoczone mąką. Smażyć z każdej strony, aż ryba będzie miała złocisty kolor. Po usmażeniu odłożyć ją na talerz i zająć się warzywami. Wszystkie umyć, a z cebuli ściągnąć łupinkę i posiekać na mniejsze kawałki. Marchewkę oraz korzeń pietruszki pokroić na kawałeczki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zeszklić i dodać marchewkę oraz pietruszkę. Powinny zrobić się miękkie. W tym czasie sparzyć pomidora wrzątkiem i obrać ze skórki, posiekać na kawałki i wrzucić do pozostałych warzyw. Do smaku dodać pieprz, liście laurowe, sól i mieszając od czasu do czasu, podgrzewać na niewielkim ogniu.

  • Krok czwarty

    Do podsmażonych, miękkich warzyw przełożyć rybę, przykrywając ją nieznacznie składnikami z patelni. Dodać do całości 1 szklankę wody, przykryć i gotować przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć naczynie z pieca i przekładać danie na talerze, ponieważ najlepiej smakuje, kiedy jest bardzo gorące.

Popularne tagi
  • pasta śniadaniowa
  • tłuszcz
  • białe wino
  • filety rybne
  • przepis na tortillę z tuńczykiem
  • pomidory
  • łosoś ze szpinakiem
  • alkohol
  • sznycle
  • ryba
  • grillowanie ryby
  • marchewka
  • poprawne smażenie ryby
  • galareta
  • łosoś
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising