Jak przygotować łososia z warzywami?
Jak przygotować łososia z warzywami?
Statystyki pokazują, że w Polsce wciąż jada się za mało ryb. Nie jest to korzystne dla zdrowia, ponieważ w rybach jest wiele składników mineralnych oraz tłuszczy stanowiących cenny składnik dla organizmu. Nadrobić ten brak można poprzez poznanie przepisu na łososia z warzywami, który jest nie tylko pyszny, lecz również podwójnie zdrowy. Oto pomysł, jak go przygotować.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznego łososia jest proste, jeśli ma się pod ręką wszystkie niezbędne – koniecznie świeże – składniki. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 1 kg łososia,
* 2 pietruszki,
* 2 cebule,
* 3 pomidory,
* 4 marchewki,
* 5 liści laurowych,
* 15 ziarenek pieprzu,
* 1/2 szklanki wody,
* 3 łyżki oleju,
* mąka.
Krok pierwszy
Łosoś może być bez ości, jak i z nimi, w zależności od możliwości jego zakupu oraz własnych preferencji – niektórzy lubią obgryzać rybę z niewielkich ości. Pokroić rybę na zgrabne porcje, np. dzwonka.Do miski wsypać mąkę i zacząć panierować w niej łososia. Mąki powinno być na tyle dużo, żeby kawałki ryby zapadały się do połowy.
Krok drugi
Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie już ciepły, kłaść na nim kawałki ryby otoczone mąką. Smażyć z każdej strony, aż ryba będzie miała złocisty kolor. Po usmażeniu odłożyć ją na talerz i zająć się warzywami. Wszystkie umyć, a z cebuli ściągnąć łupinkę i posiekać na mniejsze kawałki. Marchewkę oraz korzeń pietruszki pokroić na kawałeczki.
Krok trzeci
Cebulę wrzucić na rozgrzaną patelnię. Zeszklić i dodać marchewkę oraz pietruszkę. Powinny zrobić się miękkie. W tym czasie sparzyć pomidora wrzątkiem i obrać ze skórki, posiekać na kawałki i wrzucić do pozostałych warzyw. Do smaku dodać pieprz, liście laurowe, sól i mieszając od czasu do czasu, podgrzewać na niewielkim ogniu.
Krok czwarty
Do podsmażonych, miękkich warzyw przełożyć rybę, przykrywając ją nieznacznie składnikami z patelni. Dodać do całości 1 szklankę wody, przykryć i gotować przez 30 minut. Po tym czasie zdjąć naczynie z pieca i przekładać danie na talerze, ponieważ najlepiej smakuje, kiedy jest bardzo gorące.