Pyszny dżem z borówek amerykańskich – jak go zrobić?
Pyszny dżem z borówek amerykańskich – jak go zrobić?
Smakowite borówki amerykańskie mogą być zarówno dodatkiem do ciast, galaretek i bułeczek drożdżowych, jak również stać się elementem smacznych przetworów. Dżem borówkowy może zostać jednym z ulubionych, zarówno do codziennego użytkowania na kanapkach, jak i zimą jako dodatek do rozgrzewającej herbaty. Oto sposób, jak go przyrządzić.
Co jest potrzebne?
Aby wykonać dobry dżem, potrzebne są dobre składniki spożywcze. Do najważniejszych należą:
* 4 szklanki borówek,
* 2 szklanki cukru,
* 1 – 2 łyżeczki soku z cytryny,
* 1 laska wanilii (opcjonalnie).
Poza tym niezbędne jest zaopatrzenie się w niewielkie słoiki, w których będzie można przechowywać dżem.Etap pierwszy
Wszystkie borówki umyć pod zimną, bieżącą wodą, najlepiej na sitku. Usunąć ewentualne resztki listków oraz inne zabrudzenia.
Etap drugi
Do garnka wrzucić 3 szklanki borówek. Pozostałe owoce rozgnieść widelcem i dopiero wtedy dodać je do naczynia. Włączyć mały ogień pod garnkiem i gotować borówki przez 10 minut, cały czas mieszając.
Etap trzeci
Kiedy borówki będą już lekko rozgotowane, dosypać do nich cukier, a następnie dodać sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Jeśli chce się użyć laski wanilii, należy ją rozkroić i oczyścić z ziarenek, po czym wrzucić oba elementy do garnka.
Etap czwarty
Dżem gotować przez 20 minut. Trzeba go cały czas mieszać, żeby nie przypalił się i nie przywarł do dna. Po upływie odpowiedniego czasu wyjąć laskę wanilii z dżemu.Słoiki wyparzyć gorącą wodą. Uzupełnić je dżemem do pełna, ale tak, żeby dało się zakręcić słoik. Ułożyć wszystkie składniki pod kocem albo kołdrą i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Schować w spiżarni i korzystać w chwilach chęci na coś smacznego.