Oryginalne masło jabłkowe – jak je przygotować?
Oryginalne masło jabłkowe – jak je przygotować?
Myśląc o maśle, rzadko przypisuje mu się owocowy smak. Kremowe, żółte, mleczne, tak kojarzy się najczęściej. Jednak kuchnia ma swoją nietypową stronę, która pozwala zaszaleć i stworzyć nietypowe dania oraz dodatki. Takim nietypowym tworem jest masło jabłkowe, które może stać się idealnym dodatkiem do kanapek, nie tylko dla miłośników jabłek. Oto prosty przepis.
Jakich składników potrzeba?
Odpowiednie składniki to klucz do sukcesu i uzyskania masła o doskonałym smaku. Wśród niezbędnych elementów muszą znaleźć się:
* 1 kg jabłek,
* 5 łyżek brązowego cukru,
* 1 łyżka oleju kokosowego (lub rzepakowego),
* kardamon,
* cynamon,
* kurkuma,
* imbir,
* sól.
Dobrze jest również zawczasu przygotować słoiki do wygodnego przechowywania gotowego masełka.Krok pierwszy
Jabłka umyć, a następnie cienko obrać ze skórki. Przekroić wszystkie na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Gotowe połówki pokroić na mniejsze kawałki, po czym wszystkie wrzucić do garnka.
Krok drugi
Garnek z jabłkami ustawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu – żeby nie przypaliły się przypadkiem. Gdy zaczną mięknąć, dodać do nich cukier. Zamieszać – najlepiej drewnianą łyżką – po czym podgrzewać dalej, od czasu do czasu poruszając, żeby jabłkowy mus nie przywierał do garnka. Gotować przez 60 minut.
Krok trzeci
Po godzinie dodać do jabłek olej oraz wszystkie przyprawy, po 1/2 łyżeczki każdej. Dokładnie wymieszać, a następnie jeszcze ciepłą papkę przełożyć do blendera i zmiksować, aby nie było w niej żadnych większych kawałków jabłek.
Zmiksowaną masę jabłkową przekładać do przygotowanych wcześniej słoików. Zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce i używać na co dzień do chleba oraz bułek.