Advertising
Zakumaj.pl

Domowe lody pistacjowe dla każdego

Opiekun artykułu: daaaria
Domowe lody pistacjowe dla każdego

Domowe lody pistacjowe dla każdego

Chociaż najpopularniejsze lody to lody waniliowe i czekoladowe, również pistacjowe mają wielu zwolenników. Zawdzięczają to swojemu nietypowemu posmakowi oraz zielonemu kolorowi. Wbrew pozorom nie są trudne do wykonania, można je przygotować we własnej kuchni. Wystarczy podążać za prostym przepisem, który prezentujemy poniżej.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Aby przygotować dobre lody pistacjowe, wystarczy zebrać odpowiednie składniki. Znajduje się wśród nich:
    * 150 g pistacji,
    * 1 szklanka mleka,
    *1 szklanka śmietanki 30%,
    * 1/3 szklanki cukru,
    * 3 żółtka,
    * zielony barwnik spożywczy.
    Przyda się również pudełko plastikowe z pokrywką albo foremka metalowa.

  • Pierwszy etap

    Przygotowane pistacje obrać z łupinek. Włożyć do młynka do kawy, najlepiej elektrycznego, i zemleć na drobne kawałki. Można je również zmiażdżyć w tradycyjnym młynku albo wałkiem do ciasta, lecz kawałki mogą być wówczas zbyt wielkie i przeszkadzać podczas jedzenia.Zmielone pistacje wrzucić do garnka. Zalać mlekiem i zacząć podgrzewać na małym ogniu.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Żółtka i cukier utrzeć w misce na puszystą masę. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję, wówczas dodać ją do mleka. Cały czas mieszać, ucierać, ale nie doprowadzać do ponownego wrzenia. Spowoduje to ścięcie się masy i nie będzie nadawała się do użytku. Zdjąć z ognia, pozostawić do ostudzenia, a następnie włożyć do lodówki, żeby ochłodziła się całkowicie.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    W drugiej misce ubić na sztywną pianę śmietanę kremówkę. Następnie dodać do niej wystudzoną masę jajeczną i wymieszać wszystko łyżką. Jeżeli chce się osiągnąć ładniejszy kolor lodów, warto dodać barwnik spożywczy, lecz nie jest to konieczne i można obejść się bez niego.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Zieloną masę przełożyć do blendera albo do miksera i miksować na wysokich obrotach przez 15 – 20 minut. Po tym czasie przełożyć powstałą masę do pudełka plastikowego albo do foremki metalowej i włożyć do zamrażalnika na 5 – 6 godzin.Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia. Nakładać je do pucharków i ozdabiać wedle uznania – bitą śmietaną, pistacjami, orzechami.

Popularne tagi
  • masa lodowa
  • mleko w proszku
  • przepis
  • ogórek zielony
  • syrop miodowy
  • woda
  • granita ogórkowo-limonkowa
  • sorbet malinowy
  • tort
  • rabarbar
  • słodycze
  • banan
  • przepis na lody smażone
  • ochłoda
  • wiórki kokosowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising