Sorbet tropikalny – dietetyczna przekąska
Sorbet tropikalny – dietetyczna przekąska
Czy może być coś lepszego w czasie upalnych dni niż posmak tropików? Z pewnością nie. Sorbet tropikalny, który można wykonać we własnym domu, z powodzeniem pozwala poczuć się jak na odległej wyspie. Taką przyjemność można serwować sobie codziennie, jeśli tylko skorzysta się z podanego niżej przepisu.
Co jest niezbędne?
Pyszny sorbet byłby niemożliwy do wykonania, gdyby nie dobre składniki. Wśród nich znaleźć się powinny:
* 500 g ananasa,
* 500 g melona,
* 2 brzoskwinie,
* 1 limonka,
* 1+1/3 szklanki cukru,
* 1+1/3 szklanki wody,
* liście mięty.
Dodatkowo niezbędne będzie pudełko próżniowe z wieczkiem do przechowywania deseru.Krok pierwszy
Do niewielkiego rondelka przelać wodę, wsypać cukier i postawić garnek na ogniu. Gotować, aż cukier się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Wtedy gotować jeszcze przez 5 minut, po czym zdjąć z gazu i pozostawić do ostudzenia.
Krok drugi
Melona i brzoskwinie przemyć pod zimną wodą, po czym dokładnie obrać ze skórki. Pozbyć się twardych pestek i pokroić owoce na małe kawałki. Ananasa również obrać i wydrążyć twardy środek, resztę pokroić. Limonkę sparzyć i wycisnąć z niej cały sok.
Krok trzeci
Pokrojonego ananasa wrzucić do blendera. Zalać sokiem z limonki i zmiksować. Następnie przecedzić przez sitko do miski. Pozostałe owoce plus miąższ z ananasa dołączyć do syropu z cukru, wymieszać, po czym przełożyć do blendera i całość miksować przez 10 minut.
Krok czwarty
Masę przełożyć do pudełka plastikowego i włożyć do zamrażalnika. Powinna mrozić się przez 6 godzin, jednak nie bez przerwy. Co 30 – 40 minut należy wyjąć pudełko i przemieszać łyżką. Dzięki temu w sorbecie nie będzie kryształków lodu i konsystencja cały czas będzie gładka.Po upływie wymaganego czasu można przejść do degustacji, nakładając sorbet do pucharków. Można go ozdobić liśćmi mięty, kawałkiem limonki, brzoskwini lub ananasa. W każdej wersji zapewnia on doskonałe orzeźwienie w czasie upału.