Jak przygotować lody truskawkowe?
Jak przygotować lody truskawkowe?
Upał pierwszych dni lata oraz wciąż dostępne świeże truskawki mogą stanowić doskonałe połączenie. Domowe lody truskawkowe nie tylko będą doskonałym deserem na spotkanie z przyjaciółmi, ale zagwarantują również miłe ochłodzenie. Do tego są proste do wykonania, wystarczy dobry przepis, a właśnie taki podajemy w poniższym artykule.
Potrzebne składniki
Aby wykonać lody truskawkowe we własnej kuchni, potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich znajdują się przede wszystkim:
* 300 ml śmietany kremówki,
* 150 g truskawek,
* 120 g cukru pudru,
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka masła,
* szczypta soli.
Przyda się również prostokątna forma albo pojemnik plastikowy, zamykany, do przechowywania lodów.Krok pierwszy
Truskawki dokładnie umyć, usunąć zielone szypułki, a następnie pokroić owoce na kawałki. Masło rozgrzać na patelni i przysmażyć na nim truskawki. Nie muszą być przypieczone, wystarczy 5 minut.
Krok drugi
Białka i żółtka oddzielić od siebie do osobnych misek. Białka zacząć ubijać, dodając przed ubijaniem odrobinę soli. Kiedy masa stanie się sztywna i puszysta, dodać 1/2 porcji przygotowanego cukru i ubijać dalej, aż piana stanie się lśniąca.
Krok trzeci
Żółtka utrzeć na puszystą masę z pozostałą częścią cukru. Do trzeciego naczynia przelać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijać ją mikserem, aż stanie się sztywna i puszysta. Po wykonaniu tego dodać do śmietany masę z żółtka oraz ubitą pianę. Wymieszać dokładnie.
Krok czwarty
Do masy dodać truskawki i ponownie zamieszać całość, tym razem łyżką, po czym przelać specyfik do pojemnika. Jeżeli wybierze się formę, warto zakryć ją następnie folią aluminiową, po czym całość włożyć do zamrażalnika i pozostawić na 5 – 7 godzin, aż lody całkowicie stężeją.Po tym czasie można rozpocząć nakładanie do pucharków. Jeśli lody są zbyt twarde, pozostawić je na 10 minut poza zamrażalnikiem, a następnie nakładać.Podawać same, bez dodatków lub z dodatkami: truskawkami, bitą śmietaną, biszkoptami.