Advertising
Zakumaj.pl

Galaretka-piwo – jak ją przygotować?

Opiekun artykułu: katja
Wymagany czas: 35 min.
Galaretka-piwo – jak ją przygotować?

Galaretka-piwo – jak ją przygotować?

Atrakcja na przyjęcie, zaskoczenie dla gości – galaretki, które wyglądają jak piwo. Można się łatwo pomylić, spoglądając na nie, ponieważ wyglądają niczym prawdziwy napój, po który niemal każdy chętnie sięga. Jest to nie tylko zaskakujący podwieczorek, ale również zabawny podwieczorek dla abstynentów, którzy prawdziwego piwa nie pijają, lecz piwo z galaretki mogą z chęcią zjeść. Zachęcamy do wykonania.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Zaletą galaretki wyglądającej jak jasne piwo jest nie tylko smak, ale także niewielka ilość składników, które są do tego potrzebne. Niezbędne będą jedynie:

    * 400 ml wrzątku,

    * 1 galaretka pomarańczowa,

    * 1 szklanka na piwo.

    Galaretkę można zrobić albo w jednej szklance na piwo, albo w małych kieliszkach, uzyskując w ten sposób kilkanaście zabawnych deserów.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Całą zawartość opakowania galaretki przesypać do miski. Wodę zagotować – najlepiej w czajniku elektrycznym, jest szybciej, a do tego czajnik posiada miarkę ułatwiającą odmierzenie odpowiedniej ilości wody. Wrzątkiem zalać proszek, mieszając aż do jego całkowitego rozpuszczenia się.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Galaretkę ostudzić do temperatury przynajmniej pokojowej. Tak ostudzoną galaretkę przelać albo do szklanki, albo do kieliszków, odlewając jedynie 3 – 4 łyżki do szklanki i odstawiając ją na bok. Pozostałe kieliszki wstawić do lodówki, aby całkowicie stężała. W kieliszkach proces tężenia nie powinien być przesadnie długi.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Odłożoną wcześniej galaretkę przelać do wygodnej miseczki i kiedy stanie się całkowicie zimna, zacząć ją miksować. Wystarczy do tego blender lub zwykły mikser. Miksować aż do uzyskania pianki – jak najbardziej puszystej. Piankę umieścić na każdej porcji galaretki, a następnie ponownie włożyć ją do lodówki na minimum 30 minut. Gdy całość dokładnie zastygnie, deser jest gotowy do podawania. Z pewnością tak oryginalny pomysł zostanie nagrodzony licznymi zachwytami w stronę pani domu.

Popularne tagi
  • przygotowanie kremu rabarbarowego
  • pomarańczowa posypka
  • śmietana kremówka
  • białko
  • dekorowanie ciastek
  • batoniki
  • przepis na morele nadziewane
  • babeczki
  • łatwy przepis na kremówkę
  • bakalie
  • ciasteczka z jagodami
  • produkty spożywcze
  • danie
  • kolorowe pączki
  • budyń z torebki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising