Advertising
Zakumaj.pl

W jaki sposób przygotować ciastka z wróżbą?

Opiekun artykułu: lochness
W jaki sposób przygotować ciastka z wróżbą?

W jaki sposób przygotować ciastka z wróżbą?

Skoro andrzejki już niedługo, czemu nie uczcić ich przygotowaniem ciastek z przepowiednią na przyszłość? Jest to co prawda zwyczaj rodem z kuchni chińskiej, jednak stanowić może miłe urozmaicenie nie tylko wizyty w restauracji orientalnej, lecz również spotkania z przyjaciółmi. Zrobienie ciastek z wróżbą jest tym ciekawsze, że wróżby można napisać samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przygotowanie aż 50 ciasteczek z ciekawymi wróżbami jest możliwe, jeśli zbierze się następujące elementy:
    * 270 g mąki,
    * 90 g cukru,
    * 3 jajka,
    * 1 łyżka wody,
    * 1 łyżka oleju,
    * 1 łyżka cukru waniliowego.
    Przydadzą się również kartki papieru do wydrukowania na nich wróżb.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie składniki przełożyć do szerokiej miski, w której łatwo będzie się zagniatało ciasto. Zacząć robić to rękami, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, bez grudek. Jeśli ciasto jest za twarde, dolać trochę wody.

  • Krok drugi

    Stolnicę posypać lekko mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Jest go dużo, więc rozwałkowanie całości mogłoby być problemem. Zacząć wałkować pierwszy kawałek, dość płasko. Za grube ciasto będzie później trudne do przełamania oraz gryzienia. Przy użyciu szklanki albo okrągłej foremki zacząć wycinać kółka.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na komputerze, w programie Word, napisać krótkie zdania, wróżby. Ma być ich 50. Można wymyślić je samodzielnie albo posiłkować się wróżbami znalezionymi w Internecie. Wydrukować tekst, pociąć kartki na kawałki o szerokości 1 cm i zrolować.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Ułożyć na każdym kawałku ciasta zrolowany papier, a następnie zgiąć je w połowie i zlepić jak pieroga z wcięciem w środku.Gotowe ciasteczka układać na blasze do pieczenia. Po zapełnieniu całej wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 15 – 20 minut. Można posypać przed podaniem cukrem pudrem, choć równie dobrze smakują bez niego.

Popularne tagi
  • deser kawowy
  • pudding z irish cream
  • pierniki bożonarodzeniowe
  • roślina
  • czekolada
  • żółta posypka
  • ciasteczka z nadzieniem
  • drożdże
  • świąteczny deser
  • słoik
  • skórka pomarańczowa
  • masa kajmakowa
  • stolnica
  • pekany
  • ciastka z orzechami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising