Dietetyczne grillowanie – podstawowe zasady
Dietetyczne grillowanie – podstawowe zasady
Ze względu na powtarzane w dietach odchudzających stwierdzenie, że grillowanie potraw jest bardzo zdrowe i pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, wiele osób rozpoczęło przygodę z grillem. Trzeba jednak zaznaczyć, że patelnia do grillowania lub domowy grill elektryczny to nie to samo co grill z podpałką. Ten ostatni ma swoje wady i zalety i zamiast zdrowia może przynieść przyrost tkanki tłuszczowej. Jednak to zagrożenie mija, kiedy jest się świadomym, jak grillować dietetycznie.
Chude mięso
Ilość tłuszczu w grillowanych potrawach można skutecznie ograniczyć. Wystarczy wybierać chude mięso, które po upieczeniu na ruszcie będzie idealnie smakowało. Najlepszym wyborem jest kurczak albo indyk, ponieważ drób należy do najmniej tłustego mięsa, lecz nie każdy znajduje w nim upodobanie. Osoby, które koniecznie chcą jadać wieprzowe mięso z grilla, powinny zainwestować w schab zamiast karkówki, a wielbiciele kiełbasek – w kiełbasy o ograniczonej zawartości tłustych składników.
Warzywa z grilla
Dietetyczne jedzenie wymaga włączenia do diety dużej ilości warzyw, co dla niektórych jest prawdziwym wyzwaniem. Jednak warzywa z grilla to doskonały sposób przekonania się do tego rodzaju produktów oraz urozmaicenia mięsnych potraw. Są smaczne, kolorowe, proste do zrobienia i mają apetyczny aromat. Dopełniają posiłek i jednocześnie uzupełniają dietę. Można je przygotowywać formie kolorowych szaszłyków. Trzeba jedynie pamiętać, żeby bardzo miękkie warzywa piec na folii aluminiowej, dzięki czemu nie spadną ani nie rozpłyną się.
Ryby i owoce morza
Z pewną obawą grillowane są ryby. Warto przełamać strach i zacząć przygotowywać zarówno je, jak i owoce morza. Są to produkty bogate w substancje odżywcze, dobrze wpływające na zdrowie oraz proces odchudzania. Wystarczy im niewiele – tacka, folia aluminiowa, trochę przypraw, żeby z powodzeniem stać się wyśmienitym obiadem. Ryby z powodzeniem dostarczą ciału kwasów omega-3, jak również zmniejszą poziom złego cholesterolu we krwi.
Zdrowe dodatki
Jedzenie tylko grillowanego mięsa, nawet najbardziej chudego, nie będzie do końca dietetycznym posiłkiem. Dobrym rozwiązaniem jest urozmaicenie go świeżą sałatką z kilku rodzajów warzyw. Dzięki temu zrównoważy się ilość jedzonego tłuszczu, jak również będzie łatwiej pozbyć się wolnych rodników, które mogą wytwarzać się pod wpływem opiekania potraw na ruszcie.
Do grilla
Dla zdrowego grillowania niezbędna jest również odpowiednia podpałka. Żeby mieć pewność, że jedzenie nie wchłonie zbyt wielu szkodliwych substancji, najlepiej opiekać je nad węglem drzewnym. Trzeba wtedy lepiej pilnować potraw, ponieważ węgiel drzewny mocniej grzeje, a spalenizna niezbyt sprzyja zdrowiu.