Advertising
Zakumaj.pl

Jak dobrze panierować rybę?

Opiekun artykułu: adrianx
Wymagany czas: 35 min.
Jak dobrze panierować rybę?

Jak dobrze panierować rybę?

Rybę można podawać na wiele różnych sposobów, w zależności od chęci i smaku, jednak najpopularniejszą wersją jest ryba smażona w panierce. W takiej wersji najlepiej komponuje się z frytkami oraz licznymi sosami, a do tego świetnie smakuje. Dobrze wykonana panierka jest złocistobrązowa, chrupiąca i stanowi wspaniały dodatek do kawałków ryby.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Podstawą dobrej panierki są oczywiście składniki, które nie są zbyt skomplikowane i wymagające. Potrzebna są przede wszystkim:

    * bułka tarta,

    * mąka pszenna,

    * jajko,

    * przyprawy: sól, pieprz, vegeta,

    * ryba (najlepiej filet).

    Składniki nie są podane w ścisłych porcjach, ponieważ ilość panierki uzależniona jest od ilości ryb do panierowania.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować rybę. Można zakupić gotowe filety rybne, wtedy wystarczy podzielić kawałki na mniejsze – jeśli są zbyt grube. Natomiast jeżeli ma się całą rybę, warto podzielić ją na tak zwane dzwonka, dzięki temu będą wygodniejsze do przygotowywania oraz wygodniejsze do jedzenia. Każdy kawałek ryby posolić osobno, zanim zacznie się je panierować.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do głębokiego talerza wbić jajko, po czym bardzo dokładnie rozmieszać je widelcem. Każdy kawałek ryby dokładnie namoczyć w jajku, żeby bułka tarta mogła się do niej dobrze przyklejać. Uzyskana na koniec panierka powinna oblekać całą rybę, a nie tylko niektóre jej części.Do jajka podczas mieszania można dodać pieprz, jak również vegetę, żeby ryba uzyskała jeszcze lepszy smak.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na płaskie talerze wysypać mąkę oraz bułkę tartą. Fragmenty ryb po wymoczeniu w jajku obtaczać najpierw w mące, a następnie znów w jajku i na koniec z bułce tartej. Takie postępowanie sprawi, że panierka będzie chrupiąca oraz nie odpadnie podczas smażenia.

    Gotowe kawałki można od razu kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron, aż panierka stanie się intensywnie brązowa. Odkładać na talerz, po czym podawać, najlepiej od razu po przygotowaniu z sosem albo z frytkami. Jeśli chce się uzyskać ładniejszy wygląd, wierzch ryby przed usmażeniem można posypać przyprawami, które urozmaicą danie.

Popularne tagi
  • pasta śniadaniowa
  • tłuszcz
  • białe wino
  • filety rybne
  • przepis na tortillę z tuńczykiem
  • pomidory
  • łosoś ze szpinakiem
  • alkohol
  • sznycle
  • ryba
  • grillowanie ryby
  • marchewka
  • poprawne smażenie ryby
  • galareta
  • łosoś
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising