W jaki sposób grillować rybę?
W jaki sposób grillować rybę?
Grillowana ryba może być niezwykłym przysmakiem i skutecznie urozmaicić spotkania na świeżym powietrzu. Co więcej, jest bardzo zdrowa i aromatyczna. Niestety, bywa rzadko przygotowywana, ponieważ niewiele osób wie, jak się do tego zabrać. Poniżej przedstawiamy kilka rad dotyczących grillowania ryby.
Dobra ryba
Zanim rozpocznie się grillowanie, należy zakupić dobrą rybę. Najlepiej oczywiście sprawdza się świeża, złowiona tego samego dnia, lecz nie zawsze ma się możliwość dostać taki produkt. Częściej korzysta się z ryb mrożonych. Na kilka godzin przed grillowaniem trzeba ją rozmrozić, najlepiej w misce z wodą. Warto wybierać dobre gatunki ryby – dorsza lub halibuta – panga nie jest polecana.
Przed pieczeniem
Przed przystąpieniem do pieczenia najlepiej obejrzeć rybę, czy nie ma żadnych ubytków, nieczystości i czy filety nie są za cienkie. Wtedy zamiast przypieczenia się, mogłyby się przypalić. Najlepszą grubością ryby są 2 centymetry.
Przyprawianie ryby
Przygotowanie ryby do smażenia na grillu nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Na początek można wetrzeć w nią trochę soli oraz pieprzu, a następnie urozmaicić całość dowolnymi ziołami. Nawet jeżeli nie jest się wielkim zwolennikiem ziołowych dodatków, warto dodać ich chociaż odrobinę, ponieważ ryba będzie dzięki temu bardziej aromatyczna.
Rozpalanie grilla
Przed położeniem ryby na grillu należy go dobrze rozpalić. Powinien być mocno nagrzany, tak żeby ryba od razu zaczęła się piec, a nie czekała w dymie na rozgrzanie się paleniska. Tuż przed samym położeniem ryby na ruszt należy nasmarować go delikatnie oliwą. Dzięki temu potrawa nie zacznie przywierać do rusztu.
Grillowanie ryby
Gdy ryba jest już doprawiona, a grill rozgrzany, można położyć na nim potrawę. Należy ułożyć kawałki ryby na samym środku grilla, tuż nad ogniem. Dobre ułożenie można poznać po delikatnym skwierczeniu mięsa.Po 2 minutach od rozpoczęcia grillowania trzeba podważyć rybę delikatnie widelcem i sprawdzić, czy odbiły się na niej ślady rusztu. Jeżeli tak, należy przewrócić ją na drugą stronę, po czym ponownie smażyć aż do odbicia się rusztu.
Podawanie ryby
Gdy ryba jest już gotowa, można przełożyć ją na talerz. Najwygodniej robić to przy pomocy szczypiec. Rybę można podawać wedle uznania – z sałatką, z kawałkami chleba oraz pokropioną odrobiną soku z cytryny.