Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić kotlety z tuńczyka?

Opiekun artykułu: ziulia
Jak przyrządzić kotlety z tuńczyka?

Jak przyrządzić kotlety z tuńczyka?

Wielbicieli tuńczyka jest wielu. Dodają go do sałatek, na kanapki, jedzą bez dodatków, ale często nie są świadomi, że można wykonać z tuńczyka również smaczne kotlety. Nadają się doskonale na codzienny obiad, jak również jako danie dla tych wszystkich, którym inne mięso niż rybie nie smakuje. W poniższym artykule prezentujemy sprawdzony przepis na smaczne kotleciki.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Przygotowanie smacznych i oryginalnych kotletów wymaga odpowiednich składników spożywczych. Powinny znaleźć się wśród nich:
    * 2 puszki tuńczyka,
    * 4 łyżki natki pietruszki,
    * 4 łyżki bułki tartej,
    * 2 łyżki szczypiorku,
    * 1 jajko,
    * 1 cebula,
    * 1 cytryna,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Puszki z tuńczykiem otworzyć. Odsączyć ze znajdującego się w nich sosu – można na sitku – i przełożyć do miski. Rozdrobnić widelcem.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cytrynę sparzyć wrzątkiem, a następnie na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Dodać do tuńczyka. Z pozostałej części cytryny wycisnąć sok i odmierzyć 3 łyżki soku, wlać go do tuńczyka i wymieszać składniki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do miski wrzucić również posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, pokrojoną na kawałki cebulę. Dosypać przyprawy, a na zakończenie wbić jajko. Dopiero wtedy zacząć mieszać składniki rękami, dzięki czemu będą lepiej się sklejać.

    Stopniowo rozpocząć dodawanie bułki tartej, aż do wykorzystania całości i uzyskania papki, która nie będzie mocno kleiła się do rąk.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Z masy formować niewielkie kotleciki. Spłaszczać je lekko dłonią i odkładać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażyć z obu stron na brązowy kolor, a następnie odkładać na talerz.

    Kotleciki można podawać od razu, choć dobrze smakują również na zimno. Dobrym dodatkiem do nich jest ketchup, majonez albo sos jogurtowy.

Popularne tagi
  • jedzenie
  • leszcz
  • przechowywanie ryb
  • przepis na marynatę
  • przekąska
  • tortilla z tuńczykiem
  • zalewa
  • czosnek
  • przepis na rybę z grilla
  • liście laurowe
  • pomysł na rybę
  • smażenie ryb
  • limonka
  • duszona ryba
  • tarta wytrwana
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising