Advertising
Zakumaj.pl

Jak gotować warzywa, żeby zachować witaminy?

Opiekun artykułu: gregsin
Jak gotować warzywa, żeby zachować witaminy?

Jak gotować warzywa, żeby zachować witaminy?

O tym, żeby jeść warzywa, mówi się często i od dawna. Są pełne istotnych składników mineralnych, błonnika, a także witamin przydatnych dla zdrowia. Całkowite odrzucenie ich z diety może spowodować osłabienie, podatność na infekcje, a także poważne choroby wynikające z niedoboru odpowiednich składników. Niestety, obróbka podczas przygotowywania do jedzenia może zmniejszyć zawartość witamin w warzywach. Trzeba wiedzieć jak je gotować, aby nie stracić wszystkich cennych elementów.

Advertising
Advertising
  • Na surowo

    Na surowo

    Kupując warzywa, a następnie zastanawiając się, jak je zjeść, warto pamiętać, że to, co nadaje się do zjedzenia na surowo, powinno być tak jedzone. Surowe warzywa są pełne witamin, które znajdują się zwłaszcza pod skórką, dlatego nie trzeba gotować wszystkiego. Nawet marchewkę, buraki, kalarepę można jadać bez gotowania. Wystarczy umyć i pokroić albo zetrzeć, nie wylewając do zlewu powstałego podczas tego procesu soku.Dobrze jest wiedzieć także, czego nie wyrzucać – liście młodego kalafiora albo ciemne, zewnętrzne liście sałaty to równie zdrowe elementy, jak pozostała część warzywa, mają w sobie dużo witamin A, B i C.

  • Odpowiednie krojenie

    Zarówno przed wykorzystaniem warzyw do sałatki, jak również do przyrządzenia w wodzie, warzywa powinny być dobrze przygotowane. Oznacza to nie tylko umycie ich przed krojeniem, ale również poprawne krojenie przy użyciu dobrego sprzętu. Dobrego, czyli noży ze stali nierdzewnej, plastikowych noży albo szatkownic i tarek również z plastiku lub nierdzewnych elementów. Jest to istotne, ponieważ witamina C ginie w kontakcie z rdzą.Podczas obierania należy zachować zasadę obierania jak najcieńszej warstwy, aby stracić jak najmniej witamin.

  • Krótkie gotowanie

    Krótkie gotowanie

    Istotny jest również czas gotowania warzyw. I dłużej, tym gorzej. Poza niektórymi warzywami, np. ziemniakami, dobrze jest ograniczyć czas gotowania warzyw. Najlepiej zdecydować się na przygotowywanie ich na parze – obrać delikatnie albo nie obierać w ogóle ze skórki, położyć na sitku nad garnkiem z parującą wodą i gotować do momentu, kiedy zmiękną. Innym sposobem jest zalanie warzyw w garnku wrzątkiem i gotowanie przez maksymalnie 15 minut. Dzięki temu uda się zachować znacznie więcej witamin. Dobrym pomysłem jest również gotowanie pod przykryciem. Jedynie kapustę, brokuły i kalafior przez pierwsze 10 minut lepiej gotować bez pokrywki, a dopiero po tym czasie przykryć. Uniknie się dzięki temu ich nieprzyjemnego zapachu.

  • Dodatki do warzyw

    Dodatki do warzyw

    Zdrowe warzywa w diecie to także dodatki do nich. Majonez i śmietanę trzeba odstawić. Znacznie lepiej sprawdzają się zioła, czosnek, sok z cytryny oraz oliwa z oliwek. Ostatni dodatek jest tym cenniejszy, że ułatwia przyswajanie witamin.

Popularne tagi
  • pierogi na słodko
  • pieczywo domowej roboty
  • masa budyniowa
  • przepis na ciastka maślane
  • pudełka próżniowe
  • ciastka imbirowe
  • jabłka pieczone z żurawiną
  • jedzenie na mieście
  • przepis na ciasto
  • pieczenie w mikrofalówce
  • przygotowanie bobu
  • ostry sos
  • szybki podwieczorek
  • pestki dyni
  • warzywa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising