Jak można uratować psujące się przetwory?
Jak można uratować psujące się przetwory?
Przetwory owocowe i warzywne, na które właśnie nadchodzi sezon, nawet najlepsze i najlepiej pasteryzowane, mogą się zepsuć. Jest to naturalne i każda gospodyni domowa musi liczyć się z tym, że jakieś słoiki ulegną zepsuciu. Istotne jest wczesne reagowanie, które uchroni ich zawartość przed całkowitym zniszczeniem.
Ochrona przed pleśnią
Dżemy, konfitury oraz różnego rodzaju warzywa w słoikach są pozbawione konserwantów, które zawierają sklepowe wersje tych produktów. Oznacza to, że bywają bardziej narażone na pojawienie się pleśni. W przypadku dżemów oraz konfitur, na których spostrzeże się plamkę pleśni – białą lub zieloną – należy ją od razu zdjąć przy pomocy łyżeczki, a następnie usunąć 1 – 2 centymetry przetworu, gdyż mogą się już w nim znajdować szkodliwe bakterie, które doprowadzą do dalszego rozwoju pleśni.Gdy plama pleśni jest większa lub gdy pojawiła się więcej niż jedna, wtedy trzeba ją usunąć, a resztę dżemu przysmażyć na patelni albo w garnku. Słoik sparzyć gorącą wodą.
Dziwny zapach
Gdy poczuje się dziwny zapach dżemu albo konfitury, wówczas jest to znak, że doszło do fermentacji alkoholowej przetworów. Można uratować słoik z przysmakiem, pod warunkiem że doda się do niego 1 – 2 łyżki cukru, a następnie podsmaży. Po tym zabiegu dżem będzie słodszy, ale nadal będzie nadawał się do spożycia.
Spleśniały kompot
Również kompoty, które przechowuje się w słoikach, żeby móc z nich skorzystać latem do obiadu albo zimą, mogą ulec zepsuciu. Często na nich albo na znajdujących się w nich owocach pojawia się pleśń w postaci białawego nalotu. Jeżeli nie jest go dużo i pływa on na powierzchni w postaci kilku kropek, wtedy napój można jeszcze uratować. Pleśń trzeba usunąć przy pomocy łyżki, a następnie przelać kompot do garnka i dokładnie go zagotować.
Zgniłe owoce
Większym problemem niż pleśń pływająca na powierzchni kompotu są zgniłe owoce. Jeśli zauważy się takie, wtedy niezbędne jest szybkie usunięcie owoców i zagotowanie kompotu. Pomoże mu to zachować dobry stan, lecz nie na tak długo, żeby móc go ponownie przechowywać przez kilka miesięcy. Po wyjęciu owoców i zagotowaniu niezbędne jest jego szybkie wpicie.
Poprawne pasteryzowanie
Trwałość przetworów w dużej mierze zależy od jakości owoców oraz od przeprowadzonej pasteryzacji. Owoce powinny zostać przebrane przed użyciem. Zgniłe lub z wyciekającym już sokiem mogą stanowić źródło przyszłej pleśni, więc lepiej je usunąć. Po przygotowaniu dżemu, kompotu lub innego przetworu należy dokonać pasteryzacji. Gdy zaraz po niej owoce opadną na dno, jest to znak, że słoik nie jest dobrze zakręcony i pasteryzacja nie powiodła się odpowiednio. Trzeba wykonać ją jeszcze raz.