Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować bezy?

Opiekun artykułu: bzdura
Jak przygotować bezy?

Jak przygotować bezy?

Delikatne, jasne bezy to nie tylko słodki przysmak do kawy, ale również ozdoba ciast, tortów i lodów. Można je z powodzeniem kupić w cukierni – czasami w różnych kształtach, a nawet kolorach – lub wykonać w domu. Wbrew częstej opinii, wykonanie bez nie jest niemożliwe i trudne w warunkach domowych. Trzeba jedynie uzbroić się w dobry przepis, cierpliwość i delikatność.

Advertising
Advertising
  • Przed przygotowaniem

    Przed przygotowaniem

    Bezy są niezwykle wrażliwe i niewiele trzeba, żeby nie udały się tak, jak powinny. Ze względu na to, że głównym produktem, z którego powstają bezy, są jajka, to o nie trzeba zadbać najbardziej. Przede wszystkim muszą być świeże, najlepiej kupione tego samego dnia, ewentualnie dzień wcześniej. Przygotowanie bez z jajek, które od tygodnia znajdują się w lodówce, nie jest dobrym pomysłem. Nie będą one puszyste, a mogą nawet doprowadzić do zatrucia.

  • Składniki na bezy

    Składniki na bezy

    Do wykonania bez nie jest potrzebne bardzo dużo składników, chociaż im więcej przysmaków chce się przygotować, tym więcej trzeba użyć. Jednak podstawowy przepis to przede wszystkim:
    * 4 jajka,
    * 200 g cukru kryształu,
    * szczypta soli.
    Poza produktami spożywczymi niezbędna jest również duża miska do ubijania – szklana albo metalowa – blender albo robot kuchenny, który znacznie ułatwi sprawę. Warto pamiętać, że urządzenia używane przy domowej produkcji bez nie powinny być ani tłuste, ani mokre. Wszystkie niepożądane dodatki mogą zepsuć wypiek.

  • Pierwszy etap

    Pierwszym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek. Do przygotowania bez niezbędne są tylko białka, jednak nie powinny znaleźć się w nim żadne, nawet najmniejsze ślady żółtka ani innych zanieczyszczeń. Może do zaszkodzić jakości ubijanej piany. Najlepiej rozdziela się żółtka od białka, gdy jajka są zimne, jednak piana udaje się dobrze, kiedy białka są ciepłe. Można to pogodzić. Po rozdzieleniu wystarczy odstawić miskę z białkami na 30 minut i poczekać, aż się rozgrzeją.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Do białek dodać szczyptę soli, po czym zacząć je ubijać na sztywną, puszystą masę. Kiedy przyjmie już taką postać, wówczas nie przerywając ubijania, można zacząć dodawać cukier. Powoli, nie cały naraz, lecz po 1 łyżce. Dzięki temu piana będzie jednocześnie sztywna i puszysta.

  • Trzeci etap

    Po uzyskaniu odpowiedniej piany można przejść do formowania bez. Na blachę z piekarnika należy położyć pergamin lub papier do pieczenia, a następnie łyżką albo szprycą formować krążki – szprycą można nadawać ciastu także inny kształt. Przygotowaną blachę należy włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury maksymalnie 140 stopni Celsjusza na 2 – 4 godziny. Po tym czasie pozostawić w otwartym piekarniku do ostudzenia.

Popularne tagi
  • przygotowanie naleśników
  • sposób gotowania kukurydzy
  • galaretka truskawkowa
  • ciasto czekoladowe
  • zasady gotowania
  • przepis na placki z wiśniami
  • babka z kakao
  • obieranie awokado
  • składniki ciasta
  • pasta z awokado
  • popcorn
  • drugie śniadanie
  • surówka z kapusty kiszonej
  • zapiekanka
  • sztywna piana
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising